Fullt ös i fjällen

Förra vintern anordnade Astma- och Allergiföreningen i Stockholms län sin första astmaskola för barn i fjällen. Under fyra dagar fick hela gänget åka skidor, lära känna nya kompisar och lära sig mer om den egna sjukdomen.

– Måste vi åka längd? Vad heter skidlärarna? När ska vi bowla? Frågorna är många under den allra första samlingen för de barn, ungdomar och föräldrar som just kommit till Idre fjäll.
Lena Ericson, ombudsman på Astma- och Allergiföreningen i Stockholms län och en av de tre lägerledarna, försöker svara på alla frågor så gott det går.
– Vad skidlärarna heter vet vi inte än, och ja, alla måste åka längd. Dagarna i Idre kommer att se ut ungefär så här; efter frukost och läxläsning varje morgon åker vi längdåkning, sedan lunch, skidskola och utförsåkning på eftermiddagen. Innan middag har barnen astmaskola, och efter middagen är det dags för föräldrarna. Under tiden har barnen olika aktiviteter i idrottshallen, som bowling eller indiansmyg. Sedan kommer ni att somna utan problem, tror jag, avslutar Lena.

Skön fikapaus

Nästa morgon träffas alla vid frukosten, solen letar sig in i matsalen och det ser ut att bli en bra dag. Efter frukost och läxläsning är förväntningarna på topp, alla vill ut i snön.
Den första utmaningen idag är Platten 1, ett längdspår på två och en halv kilometer, det känns rätt lagom denna första dag. Skidor och stavar hamnar till slut på rätt plats, och alla ger sig iväg. Lägerledarna Lena Ericson, Lena Rosberg och Kerstin Fagerström har åkt i förväg och väntar med Festis och russin vid en av alla de rastplatser som finns längs spåret, med härlig utsikt över Städjan, fjället som är den sydligaste toppen i det svenska fjällmassivet.
Samuel Kroon, 10 år från Luleå, kommer först fram, varm och svettig och med håret på ända.
– Det var inte så jobbigt, säger Samuel, om jag inte hade skadat axeln förra veckan på gympan så hade jag varit ännu snabbare.
Efter en stunds vila lämnar vi den fina utsikten över Städjan och fortsätta den sista kilometern tillbaka till skidstadion. Skidspåren är bra, ett par rejäla nedförsbackar gör att alla får bra fart på skidorna på hemvägen.

Trygg matservering

Det är mycket skratt och glada miner när vi äter lunch, en och annan vurpa blev det för de flesta under förmiddagen, och nu smakar det bra med köttfärssås och spagetti, och till det en rejäl salladsbuffé. Personalen i köket på Idre fjäll har koll på alla olika överkänsligheter och allergier, och all mat är tydligt märkt med olika skyltar så att ingen av misstag ska ta fel.
Samuel Kroon talar om att han är allergisk mot ägg, kyckling, fisk, nötter och mandel.
– Om jag äter ägg blir det värst, säger Samuel, och visar väskan med akutmediciner som alltid finns med. I skolan har jag en väska hos min fröken, en på fritids och en i köket. Det var mamma som tyckte att jag skulle åka hit, för att lära mig mer om allergi, och jag lär mig mycket nytt här. Jag har lärt mig att det finns olika typer av astma och att det är viktigt hur man tar medicinerna.
Även om Samuel tycker att skidåkning är kul, så ser han fram emot kvällens indiansmyg i idrottshallen.
– En kväll ska vi bowla, jag tror att det kommer att gå bra för mitt lag. Jag har också fått flera nya kompisar, som Eric och Elsa. Kanske kommer jag att träffa dem nästa år, om vi kommer tillbaka hit.

Blåsigt på toppen

Efter lunch samlas gänget vid liftarna i Västbacken för att åka utför och gå i skidskola. Vi delas upp i olika grupper av skidlärarna, beroende på hur mycket man åkt tidigare. Tiden går snabbt, och den som vill och orkar har chansen att åka ytterligare någon timme efter skidskolan, något som Samuel och de flesta av hans kompisar vill. Det blåser ordentligt på toppen, 25 meter per sekund, liftkorgarna gungar betänkligt när vi åker upp, vi inser att det är behagligast att hålla sig lite längre ner i backen resten av dagen. En kaffe på Charlies på vägen ner smakar väldigt bra, efter en lång dag ute i friska luften.

Samuels pappa, Stefan Lundkvist, berättar att familjen fick höra talas om astmaskolan i Idre via Föräldralistan, Astma- och Allergiförbundets samtalslista för föräldrar som har barn med astma och allergi i någon form.
– Vi är ju inte från Stockholm men fick hänga med för att vi vill försöka ordna en egen astmaskola för våra medlemmar i Norrbotten, kanske redan nästa år, säger Stefan. Jag måste säga att jag lärt mig mycket om astma och olika allergier de här dagarna, och jag tror att de flesta upplever samma sak. Mycket tack vara Per Thunqvist, han är en läkare som är som alla vi andra.

Bra och dåligt med allergi

Per Thunqvist, till vardags barnallergolog på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm, leder astma- och allergiskolan för både föräldrar och barn. Den första träffen med föräldrarna handlar om att reda ut begreppen, vad är skillnaden mellan allergi, överkänslighet och intolerans, och vilken roll har immunförsvaret i allt detta? Per ber alla föräldrar att skriva ner sina frågor, frågorna ska sen fungera som underlag för vad som ska diskuteras på de kommande träffarna.
När barnen och ungdomarna träffar Per Thunkvist pratar man om vad som är bra och dåligt med att ha allergi. Någon tycker att ”det sämsta är att inte kunna äta allt”, någon tycker att ”pollen är värst, det känns nästan som att börja gråta”.
Jag tycker det är jobbigt att inte kunna gå hem till kompisar som ska äta pannkaka, säger Samuel, eftersom jag inte tål ägg ens i luften.
Men det finns också fördelar med att ha allergi, flera tycker att ”det är bra att man slipper stå i matkön i skolan, vi får maten först”.
– Jag tror att dagarna i Idre varit till stor nytta för de barn och ungdomar som fått möjlighet att följa med, säger Per Thunqvist. Tyvärr finns det inga studier gjorda som visar på vilken långsiktig effekt den här typen av verksamhet har, varken på samhällelig nivå eller hur barnens astma påverkas. Om det fanns skulle det förmodligen vara lättare att motivera landstingen till att stödja den här typen av verksamhet.

Erfaren mentor

Astmaskola i Idre är inget nytt koncept, även om det här är första gången för Stockholmsföreningen. Astma och Allergiföreningen i Östergötland var först ut, redan 1990 var de här för första gången.
– Då var anläggningen betydligt mindre med färre backar och mindre reception, säger Lhena Hjalmarsson, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Östergötland. Ett av skälen till att vi återkommer år från år är att det fungerar så bra, personalen här är väldigt lyhörd, vi får de anpassningar vi behöver. Att maten fungerar är jätteviktigt, och det gör den. Vi har ”lärt upp” personalen i köket under alla de år vi varit här.
– Att Lhena funnits med har vi haft stor nytta av, det uppstår så många problem, stora som små, som måste lösas, säger Lena Rosberg. Allt är nytt för oss, tack vara Lhena slipper vi göra samma misstag som föreningen i Linköping gjorde i början. Vi har redan bokat in vecka tolv i mars nästa år, då kommer vi tillbaka, säger de tre lägerledarna från Astma- och Allergiföreningen i Stockholm län.
– Jag fick höra talas om astmaskolan i Idre för något år sedan när jag träffade Lhena Hjalmarsson på en konferens, säger Lena Rosberg. Vi i länsföreningen i Stockholm vill så gärna försöka ta vara på all entusiasm som finns i vår förening, och erbjuda våra medlemmar vad de vill ha, och vi tror att det här är ett sätt.
– Det har inte varit några problem att få deltagare till de här dagarna, tvärtom, vi kunde inte ta emot alla som ville följa med. Vi hoppas och tror också att det här kan vara ett sätt att få fler medlemmar, som i sin tur leder till en bra verksamhet i föreningen, säger Lena Rosberg.

Över förväntan

Efter ett par dagar tillsammans är ljudnivån i matsalen mycket högre än i början av veckan, det märks att alla har lärt känna varandra och trivs. Många har upptäckt att de klarar av mer än vad de trodde var möjligt både i skidspåret och i backarna. Solen går ner bakom de norska fjällen, när lägerledarna från Stockholm diskuterar igenom morgondagens program tillsammans med Lhena Hjalmarsson.

 

FAKTA

Lennart Nilsson, barnallergolog vid Allergicentrum på Universitetssjukhuset i Linköping,  har varit medicinsk ansvarig för astmaskolan i Idre under många år. En studie gjordes 2009 för att se hur lungfunktion, inflammation i luftvägarna och livskvalitet påverkas av en veckas astmaskola i Idre. Resultatet visar att astmaskolan förbättrar lungfunktion och livskvalitet hos barn med astma. Det har dessutom en mer långvarig effekt på inflammationen i luftvägarna.
– Det kan bero på flera saker, säger Lennart, dels att barnen och ungdomarna får lära sig att ta sina mediciner på rätt sätt. Dels på att de får möjlighet att testa gränser för vad man faktiskt klarar av under trygga former. De flesta klarar mycket mer än vad de själva tror, veckan i Idre är ett ypperligt tillfälle att lära känna sin astma, avslutar Lennart Nilsson.

Text Eva-Maria Dufva