Fruktläder

Frukt är godis!

Fruktläder – naturligt godis av purén från frukt eller bär som torkas länge, länge på låg värme i ugnen. Ät som godis eller använd som garnityr på andra sötsaker.
Vackert och spännande men inte alls så krångligt – och en garanterad partyhöjare.

200 g blåbär
300 g hallon
(½ dl ljus honung)
(saften av en citron)

1. Sätt ugnen på 50 grader.
2. Koka sönder bären i en kastrull. Pressa genom en nätsil.
3. Koka purén i några minuter och smaksätt med ljus honung och saften av en citron.
4. Mixa bären till en jämnpuré i en mixer.
5. Häll ut smeten på en ugnsplåt täckt med plastfolie eller silikonmatta, ca 3 mm tjock ska purén vara.
6. Kör i ugn i 6-8 timmar tills purén inte längre klibbar. Låt svalna och skär i remsor som rullas ihop och försvaras mörkt och svalt.

I princip kan alla sorts frukter och bär användas. Tänk på att sötma och syra skiftar från gång till gång och efter säsong. Smaka av purén och tillsätt mer av honung eller citronsaft för rätt balans.

Ofta är frysta bär billigare och rekommenderas därför till fruktläder.

Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, persikor, aprikoser, mango och äpplen passar alla utmärkt till fruktläder. Du kan också använda tomater och sedan klippa ner tomatläder i olika maträtter. Används på samma sätt som soltorkade tomater.

Pröva egna kryddor och smaksättningar som lime till jordgubbar eller malen kanel till äppelpurén eller låt fruktlädret vara helt okryddat.

1. Skölj, rensa och kärna ur frukt och bär efter behov.
2. Tillsätt lime- eller citronsaft om sötma behöver brytas med lite syra. Förstärk sötma med honung eller socker.
3. Koka upp bären i en kastrull och pressa purén genom en nätsil för att få bort kärnor, som ibland kan ge en oönskad besk smak.
4. Kör frukt- eller bärpurén jämn i en mixer, stavmixer går också bra att använda.
5. Häll tillbaka purén i kastrullen och smaksätt med eventuell citron- eller limesaft eller honung. Låt sjuda utan lock i ca 5 minuter.
6. Bred ut purén på en långpanna täckt med plastfolié eller silikonmatta. Kör i ugn på 50 grader i 6-8 timmar tills ytan slutar klibba. Håll koll på fruktlädret under torkningsprocessen.
7. Låt fruktlädret svalna och skär i remsor som rullas ihop. Förvara mörkt och svalt, gärna i en burk med lite bakplåtspapper i.

Tobias Holmberg & Elsa Holmberg Foto Jens Sølvberg