Frukost – en god start på dagen

Frukostvanorna brukar de flesta av oss inte ändra på i första taget. Men, varför inte prova? Kanske hittar du en ny favorit.

Risgrynsgröt
(1 portion)
utan mjölk, gluten, ägg och soja
0,75 dl risgryn
4,5 dl vatten
en nypa salt
1 msk mjölkfritt margarin

Koka risgrynen i 1,5 dl vatten, med salt och en klick mjölkfritt margarin, i10 minuter. Tillsätt 3 dl vatten. Koka ytterligare cirka 30 minuter under lock. Servera med socker, kanel och mjölkersättning eller saftsås.

Sesammjölk
utan mjölk, ägg, gluten och soja
1 dl skalade sesamfrön
1 dl oskalade sesamfrön
1 banan eller 3-4 blötlagda aprikoser
vatten

Mixa skalade och oskalade sesamfrön torrt i cirka 1 minut. Tillsätt frukten och 5 dl vatten i omgångar. Mixas ytterligare någon minut. Spädes till 1 liter.

Bovetebullar
(15 st)
utan mjölk, ägg, gluten och soja
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
0,5 tsk salt
1 msk majsolja
2 msk russin
2 msk linfrö
1 dl bovetekross
ca 3,5 dl bovetemjöl

Lös upp jästen i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resterande vatten och övriga ingredienser förutom bovetemjölet. Arbeta in mjölet lite i sänder och håll på cirka 5 min. Degen ska vara så fast att den precis går att klicka ut på smord plåt.
Jäs cirka 30 minuter. Grädda bullarna knappt 15 minuter i 275 grader. Låt svalna under bakduk.

Müsliblandning
(5 dl)
utan mjölk, gluten, ägg och soja
2 dl fibrex
1 dl helt bovete
0,5 dl bovetekross
1 dl kokos
2 msk sesamfrö
2 msk solrosfrö
1 msk krossade linfrö
1 msk nyponpulver

Blanda alla ingredienserna och förvara müslin torrt
Tips
Om man rostar müslin med 2 msk sirap blir den knaprig och god. Bred ut müslin i en långpanna och ringla över sirapen. Rosta i 175 grader cirka 20 minuter. Rör om då och då så att sirapen fördelar sig.

Amerikanska frukostpannkakor
(2-3 portioner)
utan mjölk, gluten och soja
3 dl lågprotein mix
1 msk potatismjöl
0,5 tsk salt
2 krm fruktsocker
5 dl vatten
2 msk majsolja
3 ägg

Fruktsocker ger pannkakan en vacker gyllenbrun färg. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt vattnet. Vispa så att allt blandas ordentligt. Tillsätt oljan, vispa igen. Tillsätt äggen och vispa tills smeten blir jämn och fin. Stek pannkakorna på bägge sidor i mjölkfritt margarin eller olja.
Dessa pannkakor serveras med margarin eller lönnsirap (Maple syrup) eller vanlig sirap.

Tekakor
(7-8 st)
utan gluten, soja och ägg
2,5 dl mjölk eller vatten
40 g jäst
1?2 tsk salt
1 msk socker
3 msk majsolja
500 g glutenfri mix
vatten till pensling
ev. sesam- eller vallmofrö

Värm vätskan till 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en degbunke. Tillsätt salt, socker och olja och arbeta in det mesta av mixen. Låt degen jäsa i bunken cirka 15 minuter. Ta upp den på bakbordet och arbeta den smidig med resten av mixen. Kavla ut till 1 cm tjocklek och ta ut rundlar, 10 cm i diameter. Lägg dem på plåt, nagga dem och låt dem jäsa till dubbel storlek, 30-40 min. Pensla med vatten och strö eventuellt på sesamfrö eller vallmofrö. Grädda bröden i 250 grader mitt i ugnen, cirka 5 minuter. Låt dem svalna på galler.

Morgonsmoothie
(4 glas)
2 bananer
1 dl hallon
5 dl Solhavre
2 dl drickfärdig ananasjuice
2 msk flytande honung
1 tsk mald ingefära

Skala och skär bananen i bitar. Mixa bananen med Solhavre, hallon, juice och honung. Smaka av med ingefära. Häll upp den skummiga smoothien i höga glas och servera genast.

Recepten är hämtade ut Astma- och Allergiförbundets kokbok Äta Gott (utom Morgonsmoothien). Boken är slutsåld, men alla recept finns på hemsidan: astmaoallergiforbundet.se.