Frityrsmet

En neutral frityrsmet som går att använda till mycket. Variera det du vill fritera och krydda utifrån vilken rätt du lagar.

Smet:
(1- 2 portioner)
1 dl glutenfri fin mjölmix
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl kallt vatten
(1 tsk äggersättning alt 1 äggula, kan uteslutas helt)

Kryddor:
salt och peppar – ex. till fläskfilé och räkor
1 tsk. vanillinsocker –  ex. till banan
1 tsk. kanel eller kardemumma och 1 tsk vanillinsocker – t.ex. till äpplen

Olja att fritera i.

Blanda 0,5 dl mjölmix med övriga torra ingredienser inklusive valda kryddor. Tillsätt vattnet och rör ihop till en kladdig smet. Doppa först ditt livsmedel i resten av den glutenfria mjölmixen,täck den sedan med smet, detta är lite kladdigt. Fritera i  olja upphettad till 160-180 grader. Enklast är i fritös men annars värmer du olja i en kastrull, använd då helst godistermometer för att hålla koll på värmen.
Var försiktig, tänk på att oljan blir mycket varm, det är lätt att bränna sig.

Exempel på vad vi tycker är gott att fritera är:
Räkor
Fläskfilé i strimlor
Bananer
Äpplen i klyftor
Svamp