Fredagsmys – Maria bjuder på plockmat

Maria Eskel trivs i köket. Där har hon experimenterat fram många nya recept genom åren. Nu står hon beredd vid grytorna för att prova sig fram till lösningen på just din älsklingsrätt, tillagad utan de ingredienser du är allergisk mot.

Hej! Nu är jag tillbaka igen för att försöka sprida lite inspiration kring maten. För visst är det är det så att ofta är fantasin ett lika stort hinder som allergin när maten ska på bordet?
Vem är då jag? En del kommer kanske ihåg mej från 2007, när jag var med tidigare. För andra är jag en ny bekantskap. Men jag är en vanlig mamma, med ett tonårsbarn med mycket omfattande livsmedelsallergi och jag har ett stort intresse av att laga mat och att skapa nya recept.
Du kan nu skicka in din önskan om ett visst recept till Allergia. Glöm inte att skriva vad du är allergisk mot så försöker jag anpassa det du vill ha till just din allergi.
Själv tycker jag det är enkelt och mycket trivsamt, speciellt om man är några med olika smak och behov, att ha lite olika ”plockmat”. Då tar var och en vad de tycker mest om och som passar eventuell allergi. Så här kommer lite tips på vad som kan passa in, kanske en fredag med lite mys.
Vi brukar komplettera med lite färska grönsaker i stavar, oliver och färska champinjoner.
Lycka till!
Och utmana mej gärna med din önskan. Jag är redo att börja!

Vårrullar

1 paket rispapper (kan köpas i de flesta asiatiska butiker)
Ca 30 g risnudlar
1 stor potatis om du tål använd gärna sötpotatis
1/2 litet vitkålshuvud
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
150 g valfri svamp (Gärna Shiitake eller champinjoner)
300 g nötfärs
salt och peppar
(ev. 2 msk fint hackad koriander)
Ca 1 dl olja att frityrsteka i

Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, avsluta med att spola med kallt vatten.
Skala potatisen och riv grovt eller hacka fint. Strimla vitkålen tunt, till exempel med en osthyvel. Hacka lök, vitlök och svamp. Fräs detta tillsammans med nötfärsen i lite olja. Krydda efter smak.
Krama vattnet ur nudlarna och hacka fint, blanda nu nudlarna med färsröran.
Lägg rispapper i en bunke med vatten, se till att det kommer vatten mellan pappren och att vattnet täcker alla pappren.
Tag upp rispapper, två och två åt gången. Lägg de bägge rispappren omlott med cirka två tredjedelar.
Lägg en klick av färsröran på rispappren, där de ligger omlott. Vik in ”ändarna, där pappren inte ligger omlott och rulla nu ihop, från ena ”långsidan”.
Tänk på att inte ta upp mer än två rispapper i taget ur vattnet, pappren torkar fort och blir då hårda igen.
Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter och frityr stek nu rullarna i 2-3minuter. Snurra rullarna under tiden.

Tortillas

1dl vatten
1 tsk fiberhusk
1 msk olja
1,25 dl majsmjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver

Blanda vatten, fiberhusk och olja, låt svälla ett par minuter. Blanda bakpulver och mjöl. Tillsätt saltet och blanda samman alltihop, knåda till en smidig deg.
Dela degen i åtta bitar. Knåda varje del till en rund bulle som du sedan kavlar ut till tunna rundlar. Jag tycker det är lättast att kavla mellan två bakplåtspapper, mjöla då ett bakplåtspapper, lägg på en mjölad bulle och sedan ett bakplåtspapper till. Kavla nu uppe på det översta bakplåtspappet. Detta underlättar eftersom degen är ”skör” och det kan vara svårt att hålla rundlarna hela.
Ska de sparas, lägg dem i frysen så snart de svalnat.

 

Rissnacks

5 dl vårgårdaris / puffat ris
2 tsk salt
ev. 0,5 krm vitpeppar
ev. 1 tsk vitlöks pulver
vatten i sprayflaska

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg riset på en långpanna/ugnsfast form. Försök få det i ett lager, alltså inte för mycket på varandra.
Spraya riset fuktigt med vattenflaskan. Salta och krydda eventuellt. Sätt in i ugnen, håll koll det går fort, 3-5 minuter. Så fort riset börjar få färg är det klart. Ta ut det ur ugnen, låt kallna. Häll upp i skål och servera.

Köttfärsröra

1/5 gul lök
150 g köttfärs
150-200 g krossade tomater
0,5 tsk salt
0,5 krm peppar
( 0,5 tsk paprika)
(0,5 tsk oregano eller basilika)
1 msk tomatpuré
1 msk matolja, med naturell smak

Skär och hacka löken. Värm oljan i stekpannan, tillsätt lök och köttfärs, fräs under omrörning i cirka 5 minuter på medelvärme.
Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda i 3-5 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.

 

Alternativ guacamole/dipp

1 dl majs
1 tsk salt
örtkrydda
1-2 msk olja, gärna rapsolja
(1 vitlöksklyfta)

Blanda samtliga ingredienserna i en matberedare med stålkniv eller använd mixer. Kör tills en nästintill slät smet bildats.
Förvaras i en burk med tättslutande lock, i kylen.

Falska sniglar

24 medelstora eller 12 stora champinjoner
100 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
saft av 1/2 citron
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad lök
0,5 dl finhackad persilja
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar

Lossa fötterna från svamphattarna. Vrid av dem. Finhacka svampfötterna.
Blanda med smöret och de andra ingredienserna.
Fyll svamphattarna med kryddsmöret och ställ dem i en smord, ugnsfast form.
Grädda i 15-20 minuter i 225-250 graders ugnsvärme.

Text Maria Eskel