Fransk kalvgryta

Kalvgryta på franskt vis.

1 gul lök, finhackad
1 msk matfett av valfri sort
800 g grytbitar av kalvkött, gärna högrev
250 g skogschampinjoner alternativ vanliga champinjoner
3 dl vitt vin
1-2 dl vatten
0,5 msk koncentrerad kalvfond, kan uteslutas
1-2 morötter, skurna i tjocka slantar
2 tsk dijonsenap
1 dl havregrädde
1 tsk salt
vitpeppar från kvarn
kruspersilja till garnering

Fräs löken i matfett i en tjockbottnad gryta i 3-4 minuter. Tillsätt köttet och champinjonerna och låt steka i några minuter tills de fått fin färg.
Tillsätt vitt vin och vatten så det precis täcker grytans ingredienser. Tillsätt kalvfond och låt grytan sjuda under lock i ungefär 1 timme.
Tillsätt dijonsenap, havregrädde och smaka av med salt och vitpeppar, garnera med kruspersilja. Servera tillsammans med kokt potatis.

Recept Tobias och Elsa Holmberg Foto Jens Sølvberg