Förpackningsfria butiker knepigt för allergiker

Nyligen slog Sveriges första helt förpackningsfria butik upp portarna i Malmö. Trenden kommer från Europa där det redan finns flera liknande butiker. Men hur påverkas allergiker när bland annat mjöl och nötter säljs i lösvikt?

Butiken i Malmö, Gram Malmö, säljer allt från ris och pasta till olja och tvättmedel. Det mesta förvaras i specialgjorda silos och kunderna tar själva med sig förpackningar som de kan fylla på.
Inspirationen kommer från butiker i bland annat London, Paris, Berlin, Prag och Köpenhamn. Tanken bakom är att konsumenterna ska göra en miljöinsats och minska sitt avfall redan när de handlar.

Särskilda behållare

Enligt Gram Malmös ägare Rowan Drury är de särskilda behållarna utformade för att hanteringen ska bli så hygienisk som möjligt. Även på lagret är hanteringen mycket noggrann med skilda plastlådor och skopor för alla råvaror. Samtidigt kan hon inte garantera att någon med till exempel svår nötallergi inte kommer i kontakt med nötter. Vissa produkter, som mjöl och nötter, säljs i behållare med skopor.
– Den som har en luftburen allergi bör därför gå till en annan butik, även om det egentligen är samma sak med en vanlig Ica-butik som säljer nötter i lösvikt. Men vi har noggranna innehållsförteckningar på alla behållare där allergener är markerade, precis som man ska ha, säger hon.

Stopp för tillgängligheten

Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet, är kritisk till den förpackningsfria trenden.
– Det här är mycket svårt ur ett allergiperspektiv, eftersom förpackningar minskar risken för kontamination. Men det handlar inte bara om skopor som kan hamna på fel ställe eller att handtag och annat kan kontamineras. Förpackningar begränsar också dofter från varan, något som är viktigt för alla med doftöverkänslighet. Därför sätter den här typen av butiker tyvärr stopp när det gäller tillgängligheten för en stor grupp människor.
Hon tycker att butikstrenden om den sprider sig i landet måste granskas noggrant, för att se om den är förenlig med de lagar som garanterar just tillgängligheten i samhället.
– Det är klart att det är viktigt med insatser för miljön, men hälsoskäl och tillgänglighet måste väga tyngre, säger Maritha Sedvallson.

Text Zandra Zernell Foto Gram Malmö

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php