Förening gjorde en egen kokbok

Astma- och Allergiföreningen i Ovanåker har gjort en egen receptsamling som de nu säljer. De har komponerat recept, provlagat och fotograferat och resultatet har blivit 130 sidor recept, fria från de vanligaste matallergenen.

– Vi hoppas att recepthäftet ska underlätta för den födoämnesallergiska, säger Anette Torvidsson-Eriksson, en av dem som varit med att ta fram recepten. Vi hoppas att fler ska våga ge sig på och upptäcka att det inte är så svårt att göra om sina recept så att de fungerar, eller tillreda det som finns i häftet. Alltför ofta får våra barn eller vi själva stå utanför en hel del av livets sociala bitar, helt i onödan anser vi.
Det ligger många timmars jobb bakom samlingen, men det har varit roligt, försäkrar Anette.
– Recepten är lika bra för den som är van att tillreda mat och bakverk till födoämnesöverkänsliga som för den som är helt ny.
Förutom recept innehåller häftet förklaringar till hur man hanterar livsmedel när man tillagar dem.
Recepthäftet kan beställas från e-postadressen: allergiforbundet@hotmail.com eller tel.nr: 0271-122 98. Den kostar 140 kronor + frakt.

Amandas wok

3-4 kycklingfiléer
1 burk bambuskott
1 burk champinjoner
1 dm purjolök
ev. paprika och/eller
frysta wokgrönsaker
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
sockerkulör
0,5 dl vatten
1-2 msk Maizenamjöl

Strimla kycklingfiléerna och stek i rapsolja. Krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan. Strimla de grönsaker du tycker om och woka dem i olja. Tillsätt kycklingbitarna. Krydda evenuellt med grillkrydda och tillsätt buljongtärning (läs innehållsförteckningen).
Slå på vattnet och låt puttra i 10-15 minuter. Ge grytan lite färg genom att tillsätta lite sockerkulör.
Precis innan servering: rör ihop 0,5 dl vatten och Maizenamjöl i en kopp och rör ner i grytan. Låt sedan koka upp och dra åt sidan.
Servera med ris och sallad.

Fläskfilé med dillpotatis

500 g fläskfilé
salt och peppar
grillkrydda (läs på)
1/2 buljongtärning (läs innehållsförteckningen)
2 dl vatten
12 potatisar
0,5 dl olivolja
2 dl gröna oliver
1 pkt fryst dill
flingsalt

Skär fläskfilén i bitar och stek i panna. Krydda. Späd med buljong och vatten, och låt puttra lite.
Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor (små färskpotatisar kan borstas väl och användas hela). Lägg potatisen i en långpanna på bakplåtspapper. Blanda olja och dill. Blanda det med potatis och oliver. Strö över flingsalt och grädda i 30-40 minuter.
Servera gärna med hemlagat vitlökssmör på mjölkfritt margarin och sallad.

Lena Granström