Föräldrarna som hjälper varandra

Vågar jag lita på skolans kök och hur gör jag med maten när det är kalas? Ibland hopar sig frågorna när man har ett barn med allergier.
Då kan det kännas skönt att hämta stöd och kraft i en föräldragrupp.

Det är ofta omskakande att få veta att ens barn lider av svår allergi. För Christine Magnusson och hennes man krävdes det en anafylaktisk chockreaktion för att de skulle inse att deras då 2,5-årige son var svårt allergisk mot nötter. Eftersom de själva inte har några svåra allergier hade de heller ingen direkt kunskap om vad detta kan innebära – och stödet från vården var i princip obefintligt.
–– Vi kände oss helt villrådiga och det tog tid att få vardagen att fungera. Se till att det fanns tillräckligt med utbildning på förskolan, komma på hur vi skulle få mor- och farföräldrar att förstå hur allvarlig allergin faktiskt är. Men vi hade fortfarande massor av frågor och visste inte vem vi skulle vända oss till.
Då fick Christine tips från en kompis som sett en notis i tidningen om en stödgrupp för föräldrar med allergiska barn. Hon nappade direkt, gick på en av träffarna – och fann vad hon letat efter.
–– Framför allt sökte jag mig hit för att jag behövde praktiska råd i olika situationer, som hur man kan göra på kalas eller vilka produkter man egentligen kan lita på. Men det var också väldigt skönt att få träffa andra föräldrar som förstod precis vad jag pratade om, säger hon.

Samtal och fika

Det är en vanlig tisdagskväll och vi befinner oss på ett av föräldragruppens möten i Solna i Stockholm. Uppdukat på bordet finns kaffe, bröd och pålägg. Fyra föräldrar från gruppen är i dag på plats, tillsammans med Lena Ericson från Astma- och Allergiföreningen i Stockholms län, som är den som håller i gruppen. De andra föräldrarna runt bordet tuggar på sina smörgåsar och nickar igenkännande när de hör Christines berättelse. Just det där – kunskapsbristen som finns inom vården, skolan och förskolan – är något som ofta diskuteras på träffarna.
Bredvid Christine Magnusson sitter Mimi Wandeli, som har tre barn med olika former av allergier. Hon vet redan det mesta som finns att veta om allergier och har därför många tips att dela med sig av till de nyare medlemmarna. För henne är föräldragruppen framför allt en viktig gemenskap.
–– Som förälder till ett allergiskt barn lägger man ner mycket tid på att försöka ordna så att ens barn får en trygg tillvaro. Man måste hela tiden ligga steget före – prata med förskolan, prata med skolköket, ringa leverantörer. Det kan vara väldigt tungt, men på träffarna får man råg i ryggen och går härifrån med stärkt självkänsla, säger hon.

Utbyter tips

Utöver stöd och pepp när vardagen känns tuff utbyts här även recept på till exempel mjölk- och äggfria pannkakor och tips på olika allergifria produkter. Lyckan var stor när Mimi Wandeli tog med mjölk- och nötfri choklad till en av gruppens familjeträffar, då även barnen är välkomna.
–– Det kommer ut nya produkter hela tiden och det spar en hel del tid att få tips från någon annan i gruppen som har provat. Det händer också att produkter man vet är allergifria plötsligt byter tillverkare eller att det skiljer sig mellan olika storleksförpackningar, säger Mimi Wandeli.
Det visar sig att både hon och Christine Magnusson har ringt till godistillverkaren Fazer för att höra hur det ligger till med deras chokladgodis Kina-puffar, som ska ha bytt tillverkare och numera produceras i en fabrik utan spår av nötter.
–– Det gäller att ha koll! säger Mimi och de andra skrattar.

Uppdämt behov

På Astma- och Allergiförbundet har man insett vilken viktig funktion föräldragrupper som denna grupp i Solna faktiskt fyller. För att utöka antalet grupper har förbundet med hjälp av Allmänna arvsfonden dragit igång ett treårigt projekt där man ska hjälpa föräldrar att starta egna, lokala föräldragrupper.
–– Vi har märkt att det finns ett stort uppdämt behov hos föräldrar av att få träffa andra i samma situation. För att dela kunskap och erfarenheter med och på så sätt få kraft att ta sig igenom vardagen, eftersom den kan vara ganska tuff när man har ett barn med allergi, säger Caroline Tegnér, som är ansvarig för att få igång föräldragrupperna.
Föräldrar som är intresserade av att starta en lokal grupp och som hör av sig till Astma- och allergiförbundet kan bland annat få ett startbidrag till fika och eventuell lokalhyra, samt kontakt med andra föräldragrupper.
–– Redan nu har vi 5–7 grupper som är i startgroparna. Förhoppningen är att ännu fler hör av sig! säger Caroline Tegnér.

Text Zandra Zernell