Fläderblom- och citronmelissdryck

Fräsch och läskande sommardryck!

25 fläderblomklasar, stora
3 dl blad och stjälkar av citronmeliss
50 g citronsyra (eller 0,5 kg skalas, tunt skivad rabarber)
0,75-1 kg strösocker
1 l vatten

Plocka bort skräp och eventuella småkryp från blommor och blad, men skölj inte. Lägg ner blommor, blad, citronsyra och strösocker i en rostfri bunke. Koka upp vattnet och slå det över. Rör om, täck över och låt stå ett dygn. Sockret ska vara helt löst. Sila upp på flaskor. Förvara i kyl. Späd 1 + 9 och servera med isbitar och fina sköljda citronmelissblad.
Variation: I stället för citronmeliss kan man ta späda svartvinbärsblad. Pepparmynta går också att kombinera med fläderblom, men ta bara några blad annars tar myntasmaken över.

Text Matilda Göransson Foto Kent Jardhammar