Fixa veckans lunchlådor

Ibland finns inte tid att gå ut på lunchen, du kanske vill spara pengar, eller så vill du ha full koll på vad maten innehåller. Det finns många anledningar att ta med sig matlåda till jobbet. Här får du förslag på tre rätter som passar bra att laga i förväg och värma.

Ratatouille

3 paprikor, gärna olika färger
2 gula lökar
1 zuchini
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
500 g krossade tomater
salt
peppar

Skär grönsakerna i skivor och bryn dem mjuka i oljan på medelstark värme utan att de får färg. Tillsätt krossade tomater, vitlök, lagerblad och kryddor. Koka ihop i cirka 10 minuter. Tillsätt därefter färskpressad citronsaft.

Viltskavgryta

240 g fryst viltskav (eller Viltmästarskav)
1 pkt bacon 140 g
1 medelstor gul lök
2-3 msk rapsolja
3 dl soja-, ris- eller havregrädde
salt
grovmalen svartpeppar
eventuellt 1 msk soja för färgens skull
persilja

Värm en stor stekpanna och häll i oljan. Hacka och fräs löken tills den är gyllengul. Lägg över den på en tallrik. Skär bacon i cirka 2 cm stora bitar och stek tills det blir knaprigt. Lägg också på tallrik bredvid. Skölj ur baconfett ur pannan.
Öka värmen och häll i olja. Viltskaven behöver inte tinas och är lättast att skära fryst. Ta den därför ur frysen cirka 10 minuter innan tillagning. Skär 2 cm stora bitar. Lägg dem i stekpannan och fräs dem tills det börjar låta, vattnet kokats bort och köttet brynes. Salta och peppra. Sänk temperaturen och rör ner bacon och lök. Häll i grädden och låt allt puttra ihop i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt soja. Strö över persilja.
Servera tillsammans med potatis eller ris. Rårivna morötter och lingonsylt är gott till.

Pizza

Fyllning:
2 vitlöksklyftor
2 lökar
2 paprikor
2 msk rapsolja
2 tsk oregano
2 krm salt
1 msk paprikapulver
1 msk tomatpuré
2 msk ketchup

Garnering:
Pepparsalami
Paprikaskivor
Oliver

Hacka lök och paprikor, pressa vitlöken och bryn dem i en kastrull. Häll i de krossade tomaterna och tillsätt kryddorna. Låt allt puttra ihop i cirka 10 minuter.

Pizzadeg:
4 dl glutenfritt vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g mjölk- och sojafritt margarin
1,5 dl vatten

Blanda margarin med torra ingredienser. Häll i vatten och rör ihop. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och flytta över till en plåt.
Bred på fyllningen och lägg på pepparsalami, oliver och paprikaskivor. Grädda i 200 C° i 20 minuter.

Tips: Den här pizzan tillagas utan ost men om du tål soja kan du använda en ostfyllning ovanpå.
100 g bredbar sojaost
1 dl havre- eller sojagrädde
1 krm salt
1 krm peppar
Rör samman allt till en jämn smet och ringla den över pizzan.

Lena de Veen