Festligt för sommarens kalasbarn

Att fylla år på sommaren har både för- och nackdelar. Det är härligt att kunna vara ute, å andra sidan är många kompisar borta på sommarlov. Hur som helst är det alltid roligt med kalas.

Det kan vara en utmaning att bjuda allergiska barn på kalas, men med fantasi och omgjorda recept är det lätt att bjuda på godsaker alla kan äta. Till och med marsipantårtan går att göra om så att den passar alla – även dem som inte tål marsipan!
Väljer man att se allergierna som en källa till inspiration och något som tvingar en att komma på nya, bättre idéer kan kalaset bli en succé.
Det är mest praktiskt att redan från början bestämma sig för om alla ska kunna äta allt, eller om bara det allergiska barnet ska få specialkakor till exempel. Om barnen som kommer på kalas är små eller mycket känsliga kan det bästa vara att göra allt ätbart så att alla kan äta det, så att ingen får i sig fel saker av misstag.
Är barnen lite större eller har föräldern med sig kan man istället göra fina små skyltar som visar vem som kan äta vad. Gör man en skylt till det allergiska barnets muffins är det förstås trevligt att göra det till de andra barnens muffins också – så behöver ingen känner sig annorlunda eller utanför. De allergivänliga kakorna ska naturligtvis få ett lika fint fat som de ”vanliga” kakorna!

Glass är gott. Det mesta går att göra om till allergianpassade alternativ, men våga gå utanför ramarna och tänka nytt också. Man kanske inte måste bjuda på tårta när det är kalas? Mjölkfri glass i glutenfria strutar är precis lika gott, och det kan vara extra roligt om man själv får välja bland olika strössel att ha på. Men läs noga på burkarna, alla strösselsorter är inte glutenfria.

I fiskdammspåsen. Plockgodis kan vara knepigt. Det finns inga garantier för att innehållsförteckningen på tråget stämmer, och skopan kan ha varit i kontakt med det mesta. Hoppa över godis helt eller köp säkra godispåsar och blanda själv. Eller ta en funderare: Behöver barnen mer sötsaker efter kalaset? Det kanske är roligare att få något annat? Ett pyssel, en liten leksaksbil eller en penna behöver inte kosta många kronor och är ett roligare minne än en tom godispåse.
Ett annat alternativ är att göra godiset själv. Doppa äppelskivor i kanel och socker och torka dem i ugnen och du har ett garanterat mjölk-, ägg- och glutenfritt alternativ som många barn tycker om.

Prinsesstårta

”Allergivänlig marsipan”, sockerpasta
ger cirka 0,5 kg
4 msk kallt vatten
1 msk gelatinpulver
1 msk matolja
1,5 dl vit baksirap
cirka 15 dl florsocker (börja med en mindre mängd och tillsätt florsocker tills degen känns lättarbetad)

Lös upp gelatinet i vattnet över vattenbad. Blandningen får inte koka, utan ska bara smälta till en klar vätska. Häll i matolja och sirap när gelatinet smält. Mät upp florsockret i en skål, och häll i vätskeblandningen. Blanda för hand– elvisp och liknande förstör degen.
Knåda sockerpastan tills den känns slät och lättarbetad. Tillsätt florsocker om degen känns mycket kladdig, men det är bättre med för lite socker än för mycket, eftersom degen stelnar med tiden.
Vira in degen noggrant i plastfolie, och förvara den mörkt och svalt i en lufttät burk i rumstemperatur. Allra bäst blir sockerpastan om den får ligga till sig några dagar innan den skall användas. När du knådar ut den ”mjölar” du den med florsocker och kavlar ut tårtlock eller formar figurer beroende på vad du tänkt ha den till. Det går också att färgsätta sockerpastan med karamellfärg. Till mindre mängder är det enklaste att blanda någon droppe karamellfärg med redan färdig deg, men ska du färga större mängder kan det vara lättare att få jämn färg genom att droppa i färgen i vätskan innan du rör ner florsockret.
Lägg inte på sockerpastan på tårtan förrän några timmar innan du ska servera den. Om du behöver förbereda tårtan kan du pensla baksidan av sockerpastan med smält mjölkfritt margarin innan du lägger på den, så suger den inte åt sig vätska ur tårtan.

Tårtbotten
50 g mjölkfritt margarin
1 dl hett vatten
2 ägg
2 dl socker
3 dl fin glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
mjölkfritt margarin och glutenfritt ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt . Smält margarinet i det heta vattnet. Blanda mjölmixen med bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det i äggsmeten. Tillsätt det smälta margarinet och vattnet. Smörj och bröa en form med glutenfritt ströbröd. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
Låt svalna. Ställer man in tårtbottnen i frysen i en halvtimme blir den mindre smulig sedan. Dela bottnen i två lager

Vaniljkräm:
3 dl havremjölk
3 msk socker
3 msk Ekströms kokmarsán
0,25 tsk vaniljsocker

Blanda havremjölk, socker och kokmarsánpulver i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ett par minuter. Låt svalna under lock.

”Grädde”
3 gelatinblad
2 dl vispbar vaniljsås av havre
2 tsk vaniljsocker

Blötlägg gelatinbladen i en kastrull med kallt vatten i cirka 5 minuter. Häll av vattnet och smält gelatinet på mycket svag värme. Låt svalna. Häll vaniljsåsen i en bunke. Tillsätt vaniljsockret. Vispa med elvisp ett par minuter. Häll i gelatinet och vispa ytterligare några minuter. Låt stå i kylskåp i minst 20 minuter.
Lägg vaniljkräm och cirka 2 dl sylt på det understa lagret. Lägg på den andra halvan och stryk ut den vispade vaniljsåsen över detta lager.

Ägg- mjölk- och glutenfria muffins med smörkrämstopping
(12 stora muffins)

4 dl glutenfri mjölblandning
1 dl kakao
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vatten eller havremjölk
75 g mjölkfritt margarin

Blanda alla de torra ingredienserna. Smält margarinet och blanda med vattnet eller havremjölken. Blanda vätskan med de torra ingredienserna tills det blir en tjock smet.
Grädda i 225 grader i cirka 15-20 minuter om du använder stora formar, och cirka tio minuter om du använder vanliga muffinsformar. Låt svalna innan du breder på smörkrämen.

Smörkräm
100 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
eventuellt karamellfärg

Rör smöret mjukt. Tillsätt socker och vaniljsocker och blanda tills det är en jämn smet. Tillsätt karamellfärg droppvis. Tänk på att en liten mängd ger mycket färg!

Susannah Elers