Cidersås med passerade gröna ärtor

En bra sås reder inte sig själv. Den behöver lite hjälp på traven för att tjockna – men det behöver inte vara av vetemjöl.

200 g gröna ärtor
10 g bladpersilja
½ liter cider av torr karaktär
2 dl havregrädde
Ca 1-2 tsk av arrowrot, maizena eller potatismjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Så här gör du:

1. Blanchera ärtor och bladpersilja i kokande vatten i ca 20-30 sekunder, slå av i en sil och kyl ner i rinnande kallt vatten. Kör till en puré med hjälp av en stavmixer.
2. Lägg purén i en tjockbottnad kastrull och rör ner cidern, späd med lite extra vatten om såsen känns för tjock. Koka upp långsamt på medelhög värme och låt sjuda några minuter.
3. Tillsätt havregrädde och red såsen med arrowrot, maizena eller potatismjöl, se förpackningens anvisningar.
4. Smaka av med salt och peppar. Servera till fiskrätter.

 

Recept Tobias Holmberg