Felix tränar med muffins

Felix har tränat mjölktolerans. Redan efter ett halvår tål han lite mjölkprotein och familjens tillvaro har blivit betydligt enklare och mindre orolig. Vägen dit har gått via daglig tillvänjning – från en enda kaksmula till en hel muffins.

Det doftar nybakade muffins i det ljusa köket. Muffins bakade med mjölk. Nu kan femårige Felix klara 10 ml tillagad mjölk om dagen, utan att reagera med andningssvårigheter.
– För oss känns det som en otrolig lättnad, säger Marie Nilsson. Vi behöver inte längre vara skräckslagna för att han ska få i sig mat med en aning mjölk.
Redan när Felix var nyfödd anade hon att sonen var allergisk.
– Huden var röd, irriterad och glansig, man riktigt såg hur det kliade.
Ingen annan i familjen har allvarliga allergier eller astma. Men föräldrarna misstänkte att Felix var allergisk mot mjölk, för storebror hade haft en mjölkallergi som senare växte bort. I väntan på allergitest uteslöt Marie alla mjölkprodukter till sig själv eftersom hon ammade, och han blev bättre. Pricktestet visade en kraftig reaktion på mjölk.

En smula om dagen

När Felix var 6 månader flyttade hela familjen till Kina, men fortsatte att ha kontakt med Barnallergimottagningen i Lund. Varje sommar när familjen var hemma på semester gjordes nya födoämnesprovokationer. Felix reagerade starkt på mjölk, han fick slemhosta och andningsproblem, trots att blodprov visade relativt låga värden.
I vintras började försöken med att få Felix att tåla mjölkprotein i uppvärmd form.
– Jag valde muffins för att det är enkelt att baka och Felix tycker om dem.

Först fick han bara en liten smula varje dag, mängden ökades långsamt och nu äter han en hel muffins om dagen, den innehåller 5 ml mjölk. Han skulle kunna äta två, men får istället något annat med lite mjölk i, exempelvis plättar bakade med en halv dl mjölk i smeten.
Mjölkprotein i tillagad form är lättare att tåla eftersom proteinerna förändras något av uppvärmningen. Felix tål fortfarande inte kall mjölk, han har testat det i form av en liten bit choklad om dagen. Efter några dagar reagerade han med andnöd och kräkningar så försöket avbröts omedelbart. Till sommaren är det dags att pröva kall mjölk igen, fast på ett annat sätt, då kommer toleransträningen att inledas med 0,3 ml mjölk.

Samråd med läkare

Det är viktigt att påpeka att allt detta görs under kontrollerade former och i samråd med läkare. Familjen har fått stöd och råd från allergimottagningen hela tiden. Eftersom födoämnestillvänjning görs i en del andra länder är det inte helt okända eller oprövade metoder.
– Jag vill berätta om detta och sprida idén, säger Marie engagerat. Ju mer den här metoden efterfrågas desto mer kunskap kan byggas upp. Föräldrar kan pressa sjukvården lite mer och inte bara nöja sig med att få tabletter och spruta. Det finns fler möjligheter!

Att försöka vänja barnet vid ett födoämne kräver att föräldrarna ser till att barnet får i sig den lilla, noggrant bestämda, mängden av födoämnet varje dag, utöver den vanliga allergikosten. Men Marie menar att det definitivt är värt mödan, också om Felix inte skulle bli bättre än så här, eftersom det underlättar livet väldigt mycket.
– Nu kan Felix få korv med bröd, en bulle eller en pizza som vi köper ute. Allt detta är nytt i hans värld.
Felix är lite blyg, men han berättar att pizza är det godaste som finns. Han kan äta vanlig pizza, det räcker att be om en mindre mängd ost på den, inte som tidigare behöva försäkra sig om att varje moment i tillagningen är helt fri från mjölkprodukter.

Vid det stora köksbordet serveras mjölkfri kost till hela familjen.
– Det är inte så svårt, det är ingen smakskillnad och det finns så många produkter som ersätter mjölk.
Men utanför hemmet är allergin desto mer påtaglig. Felix har alltid egen mat med sig. Alla aktiviteter planeras noggrant, det gäller att ligga steget före och ha med reservmat för oväntade händelser och förseningar. Kittet med adrenalin, kortison och antihistamin är alltid med.
– Vi har varit extra försiktiga eftersom vi bott utomlands och inte kunnat vara säkra på att kunna få snabb sjukvård, som man kan i Sverige.

Underhåller toleransen

Nu har Felix börjat på förskolan. Marie har själv informerat personalen i barngruppen och i köket.
– Många känner inte till att mjölkallergi kan ge livshotande symtom och förstår kanske inte helt och hållet faran med minsta rest av mjölkprotein. De insåg inte allvaret förrän jag skrivit informationen om hur de ska handla om han får en allergisk reaktion.
Marie berättar ivrigt om de förändringar som personalen gjort. Alla barn äter mjölkfritt smör eftersom smörpaketet på bordet är en stor riskfaktor och en vuxen person sitter nära alla allergibarn och håller koll på att inte fel köttbulle eller makaron slinker in på tallriken.

När Felix första gången testades med blodprov fick han ungefär samma, inte särskilt höga, värden på ägg, vete, mjölk och jordnöt. Men då hade han redan börjat äta både ägg och vete och tålde det.
– Jag är glad att vi inte visste om detta utan redan hade börjat med vanlig mat.
Eftersom han reagerar mot jordnöt men inte sojaprotein är Marie också mycket noga med att han ska få i sig soja hela tiden, för att underhålla den toleransen. Han får också vete och ägg.
– Vi ser att han tål det och det är hans reaktion som räknas, säger hon bestämt.

Tanken är att senare också försöka öka toleransen mot jordnöt. Förhoppningen är inte att han ska kunna dricka mjölk eller äta jordnötter i framtiden, målet är att han lugnt ska kunna äta mat utan att behöva oroa sig för innehållet.
Nicholas Brodszki, läkare på Barnallergimottagningen i Lund, började råda föräldrar att försöka öka barnets tolerans mot mjölk och/eller ägg för fyra år sedan, efter att ha besökt ett center för matallergier i New York som arbetade på detta sätt. Han beräknar att ett hundratal barn har haft nytta av metoden hittills.
– Vi börjar med ämnet i uppvärmd form, eftersom det då är lättare att tåla. Går det bra så går vi vidare med den råa formen. Fungerar inte det råa, måste föräldrarna fortsätta att dagligen ge ämnet i tillagad form för att behålla den toleransen.

Text Annika Granstedt

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php