Favoriten på vårt julbord

Traditionerna kring julfirandet är starka, inte minst vad gäller maten på julbordet. Med matallergier i familjen kan man få trixa lite med ingredienserna för att alla ska kunna äta de klassiska rätterna. Här berättar tre familjer hur just de har gjort.

Jens Sjöström, Sussie Stangenberg, Tullinge, Josefin Andersson, Joakim Andersson, Jonna Svensson och lille Oliwer Svensson.

Vi har bytt Jansson mot Karlsson
– Min fru Sussie och jag firar jul hemma tillsammans med äldsta dottern. Dagen innan julafton firar vi med våra barn och barnbarn och barnens gammelmormor.
– Det är mina föräldrar som har hittat på Karlsson som alternativ till Janssons frestelse, eftersom jag tål kaviar men inte fisk.
– Jag är också väldigt allergisk mot nötter och mandel, vilket gjorde att uppfinningsrikedomen var stor när det bakades i det Sjöströmska hemmet. Bland annat gjordes en variant på ”dammsugare” utan mandelmassa. De görs av mördeg med lite vaniljsocker som man formar till stavar. När de är gräddade och svalnat doppar man ändarna i smält choklad.

Karlsson
3 ägg
10 medelstora potatisar skärs i stavar (som till Janssons frestelse)
1 stor lök
6 dl matlagningsgrädde
1 tub kaviar (efter smak)
ev. lite salt
peppar

Blanda ägg och matlagningsgrädde i en bunke, tillsätt därefter kaviar och blanda till en jämn smet. Skala och skär potatisen och lägg ner i en smord form.
Skär löken i tunna ringar och blanda ihop med potatisen. Salta och peppra.
Häll på smeten och blanda alla ingredienser väl, grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader tills den fått fin färg och äggstanningen har stannat, cirka en timme.

Tips: Om du inte tål kaviar heller kan du använda tångkaviar. Äggen kan du utesluta om du vill och du väljer förstås den typ av grädde du tål.

Leenu Hernejärvi, Stockholm och dottern Emma Hernejärvi, 23 år, Uppsala

Alla hjälps åt
– Vi brukar åka till mina föräldrar i Finland och fira jul, säger Leenu. Där är det främst min mamma som står för maten, men vi hjälps ju alla åt.
– Vi blir ett 20-tal släktningar som träffas och eftersom vi är många som har olika typer av matallergier så blir det flera olika varianter av rätterna. Vi gör förstås de klassiska finska lådorna; morots-, kålrots- och potatislåda.
– Rödbetssalladen, som också alltid finns på julbordet, är naturligt gluten- och mjölkfri. Vi gör en grund och sedan gör vi separata byttor där lök, sill och äpple finns med.

Rödbetssallad

250 g potatis kokt med skal, skalad och tärnad
1 morot, kokt med skal, skalad och tärnad
500 g inlagd rödbeta, tärnad
cirka 10 skivor smörgåsgurka, tärnad
1,5 msk rödbetsspad från burken (med ättika)
en nypa salt
1/2 gul lök, hackad
1 syrligt äpple, skalat och tärnat
2 inlagda sillfiléer, tärnade i små bitar
vispad grädde, alt. laktosfri, alt. havregrädde
en aning rödbetsspad för att färga grädden rosa
Gör grunden med potatis, morot, rödbeta och gurka. Blanda i rödbetsspad och smaka av med salt.
Tål inte alla lök, tillsätt den till en del av rödbetssalladen i egen bytta.
Tål inte alla fisk, tillsätt fisk endast till en del av rödbetssalladen i egen bytta.
Tål inte alla rått äpple, tillsätt den till en del av rödbetssalladen i egen bytta.
Servera grädden i en egen bytta.

Pernilla Nyberg Woxell, Kent Woxell, Markus Woxell, 9 år, Johanneshov

Mat hör högtiden till
– Markus föddes allergisk, han var bara tre veckor när han fick andnöd första gången, berättar Pernilla. Han tålde nästan ingenting, han fick näringsersättningen Neocate och när han började äta vanlig mat var det kyckling och ris med extra fett.
– Högtider firas ju mycket med mat. Vi har fått prova oss fram och byta ut mot andra ingredienser. Jag tål själv inte fläskkött, gluten och laktos. Vi har fått ändra julskinkan till rökt kalkon med glutenfritt ströbröd och senap. Vi har alltså tagit bort fläsk, ägg och bytt ut ströbrödet.
– Nu får Markus behandling med Xolair samtidigt som han tränar sig att tåla mjölk. Han är uppe i att kunna dricka ett glas mjölk om dagen, men vi vet inte hur det blir när han slutar med sprutorna.

Ris á la Malta
1,5 dl Pama minutris
1 l Rice Dream rismjölk
1 kanelstång
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl vispad risgrädde

Man kan använda vanligt grötris, men om man ska laga flera olika matvarianter på grund av allergier så är det skönt om man kan korta ner tillagningstiden genom att använda minutris.
Det finns vispad grädde på flaska, av ris eller soja, bland specialkostprodukterna i butiken. Låt den inte stå i kylskåpet för då fungerar den inte som den ska. Det finns också vispbar havregrädde. Servera Ris a la Maltan med det du tål, sylt, bär eller apelsinbitar, iblandat eller separat.

Lena Granström