Fattigmans jambalaya

För mycket månad kvar i slutet på lönen? Laga denna ”fusk-jambalaya”.

(6 portioner)

200 rökt skinka
200 g rökt, stark vitlökskorv
2 gula lökar
1 stor grön paprika
1 burk krossade tomater
6 dl ris
50 g mjölkfritt margarin
4 lagerblad
2 vitlöksklyftor, pressade
5 dl vatten
1 burk öl
salt och peppar

Skär skinka och korv i små bitar, hacka lök och paprika. Smält matfettet i en stor stekpanna. Häll i hälften av grönsakerna och fräs allt under flitig omrörning cirka 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta som sätts på svag värme.
Stek sedan skinka och korv. Lägg över i grytan. Fortsätt med att fräsa resterande grönsaker, häll över i grytan tillsammans med krossade tomater, lagerblad, vitlök, öl och vatten. Koka upp allt och låt sakta sjuda cirka 15 minuter.
Öka värmen, häll i riset och koka upp. Lyft grytan av värmen, täck med lock och låt stå vid sidan om spisen på en träbräda cirka 15 minuter. Ställ tillbaka grytan på plattan och låt koka 4 minuter.
Tag åter bort den från värmen och låt stå med locket på i 10 minuter eller tills riset är mjukt. Serveras med ett gott svalt öl.

Foto Colourbox