Färgen i kläder gör Pernilla sjuk

Problemen började med en hårfärgning. Den då 20-åriga Pernilla Qvarfordh färgade håret rött och tre dagar senare kom smällen.

Pernilla drabbades av en kraftig svullnad i ansiktet, ett så kallat quincke-ödem, och tvingades söka vård på sjukhus. ”Huvudet blev stort som en fotboll” som hon själv uttrycker det.
Följderna av allergiattacken lever hon med än idag, drygt 20 år senare.
– Det var efter den händelsen som min kropp blev känslig för vissa färger i kläder. Jag fick stora vätskande sår, svullnade upp och fick klåda. Framför allt på ställen där kläderna sitter åt, i armhålorna, armvecken och vid kragen. Men då förstod jag inte att det var färgerna som var problemet. Jag trodde att det handlade om materialet, säger Pernilla.

Det är klart att man inte vill vara allergisk, man vill vara som alla andra

Till en början fick hon inte någon större vägledning från professionellt håll. Trots ett otal provtagningar, undersökningar och utredningar lyckades Pernillas problem inte diagnostiseras ordentligt.
– Det var jättesvårt. Jag var tvungen att själv prova mig fram till vad jag tålde och inte tålde. Vissa kläder fungerade helt enkelt inte. Jag märkte också att problemen förvärrades när kläderna var tillverkade i syntetmaterial, berättar Pernilla.

Även i skor

Anledningen till det var helt enkelt att de aktuella färgämnena endast används i syntetiska kläder. Eftersom Pernilla jobbar som anestesisköterska upplevde hon också bekymmer i sitt yrke, vissa typer av operationskläder kunde hon helt enkelt inte använda, och för tio år sedan blev hon blev därför skickad till yrkesdermatologiska avdelningen i Malmö. Där genomgick hon en noggrann undersökning och fick för första gången sina allergiska besvär kartlagda och förklarade.
– Det visade sig att jag är superkänslig för rött och svart och även kraftigare nyanser av gult.
Förutom i kläder finns de här färgämnena även i många skor.
– Det är bland det besvärligaste. Så sent som för några veckor sedan fick jag ge bort ett par nyköpta skor till min syster. Jag kunde bara ha dem några timmar så svullnade fötterna upp och började klia.
Problemen med textilfärger är fortfarande relativt okända hos gemene man. Pernilla tycker att textilfärger borde ingå i standardtesterna för allergi. Då hade fler kunnat få hjälp mot sina besvär, tror hon.
– Jag förstod ju inte själv vad mina problem berodde på och blev testad på grund av mitt yrke som sjuksköterska. Det finns säkert många människor som har den här typen av allergi utan att veta om det. Man lär sig att man inte kan använda vissa plagg, men känner inte till orsakerna. Många tror nog att det handlar om materialet, menar Pernilla.

Värst under vinterhalvåret

Själv har hon lärt sig leva med sin allergi. Det är inte längre något som påverkar hennes dagliga liv, men hon får köpa kläder med omsorg. Hon håller sig företrädesvis till vita eller ljusa kläder, löst sittande, och väljer i möjligaste mån kvalitetsplagg, då lindras symtomen. Vilket förstås gör att klädkontot blir aningen större än det annars hade varit.
Erfarenheten har lärt henne att kontaktallergin är värst under vinterhalvåret, då huden är extra känslig. En annan faktor som inverkar starkt är stress, som förvärrar besvären.
Pernilla Qvarfordh är införstådd med att hon får leva med sin allergi resten av livet. Den insikten har hon också accepterat.
– Allergin är något som man bara får ta, något alternativ finns ju inte. Men visst blir man ibland trött. Det har hänt att jag har struntat i allt och tagit på mig den där svarta kavajen som är så snygg. Då får man ta besvären i två veckor efteråt, trots att jag har haft en långärmad skjorta under, säger Pernilla och fortsätter:
– Det är klart att man inte vill vara allergisk, man vill vara som alla andra. Ibland när det har gått någon månad utan att jag har haft några besvär så kan jag inbilla mig att det har blivit bättre. Då kan jag prova en svart tröja eller något liknande, men givetvis går det inte. Det är bara att inse.

FAKTA

Det här är ämnena som Pernilla är allergiskt mot:
Textilfärg mix: En blandning av åtta olika textilfärgämnen. Används för att färga syntetiska tyger som polyester, polyamid, akryl- och acetatfibrer.
P-fenylendiamin: Kallas också parafenylendiamin eller PPDA. Finns i svarta, mörkblå och mörkbruna kläder och lädervaror. Kan förekomma i hårfärgningsmedel, turisttatueringar, mörka textilier, fuskpälsar, kosmetika, färg i filterpennor, mörkfärgade gummiprodukter och framkallningsvätska för färgfoto.

Text Jakob Hydén

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php