Extra energi utan nötter

Det är svårt att hitta energibars utan nötter, såväl att köpa färdiga som i form av recept att göra själv. Allergia har experimenterat i köket och kommit fram till en proteinrik och god variant.

Ibland kan man behöva ett snabbt mellanmål. Kanske är man på språng, behöver något som går fort att äta efter träning, eller vill ha lite extra energi. Om man är allergisk kan det många gånger vara svårt att hitta något som passar. Det kan också vara svårt att hitta mellanmål som innehåller både kolhydrater och protein. De här energibarerna är mjölk-, gluten-, soja-, frö- och nötfria, och går att portionsförpacka och lägga i frysen!

Energibars

(6 bitar eller 12 bollar)
1 förpackning kokta kikärtor (cirka 250 g kikärtor, totalvikt på förpackningen vanligen cirka 400 g)
3 dl puffat ris (i receptet användes Sempers Crispy rice som är garanterat glutenfritt)
2 dl ren havre
0,5 tsk salt
1 dl risprotein, ej smaksatt
1 dl torkade bär, till exempel tranbär
0,5 dl hackad mjölkfri mörk choklad + 100 g mörk choklad till dekoration (kan uteslutas)
1 dl lönnsirap eller liknande sötning
2–3 msk kokosmjölk

Mixa kikärtorna i en matberedare eller med mixerstav. Lägg dem åt sidan. Mixa sedan havregrynen till mjöl.
Blanda alla torra ingredienser med torkade bär och chokladbitar i en skål. Rör ner kikärtsmoset och lönnsirap och blanda samman allt till en tjock deg. Blanda i några skedar av den översta, krämiga kokosmjölken från en kokosmjölkburk som fått stå kallt några timmar. Smeten ska nu bli ganska blöt, men hålla ihop. Om den smular kan du blanda i lite extra kokosmjölk.
Klä en form med bakplåtspapper, och packa smeten noga i formen eller rulla den till bollar. Om du vill skära fyrkantiga bitar behöver smeten vara några centimeter tjock för att hålla ihop. Låt formen med smeten stå kallt några timmar. Ta sedan ut formen, och skär portionsbitar. Smält choklad och ringla den över bitarna. Ställ kallt i en timme. När chokladen stelnat kan du slå in dina bollar eller bitar i aluminiumfolie. Förvara dem portionsförpackade i frysen, så kan du ta med dem i väskan när du behöver dem.

Anpassa som du vill

Du kan naturligtvis anpassa receptet till dina egna allergier. Är du inte glutenintolerant behöver du inte använda glutenfria produkter, tål du mjölk kan du använda valfri choklad.
Risprotein finns bland annat att köpa i välsorterade hälsokostaffärer, eller i sportbutiker på nätet. Du kan också använda något annat proteinpulver än risprotein. Tänk dock på att smaksatt proteinpulver vanligtvis innehåller sötningsmedel, vilket kan göra att resultatet smakar för sött.

Recept Susannah Elers Foto Susannah Elers

Relaterade artiklar