Exotisk smak på julen

Lite lättare, lite nyare och lite mer exotiskt. På Allergias julbord samsas traditionella rätter med frukter från fjärran länder.

Glaserat kalkonbröst
med salviapotatis, rostad pumpa och brysselkål

600 g kalkonbröst
0,5-1 dl olja eller flytande mjölkfritt margarin
2-3 tsk salt
1-1,5 tsk grovmald svartpeppar
600 g fast potatis
600 g pumpa med orange kött
500 g brysselkål
2 msk färska salviablad eller 2 tsk torkade
flingsalt

Glasering:
2 msk olja
2 msk flytande honung
0,5 tsk mald ingefära eller färskriven
ev. 2 msk mango chutney
1 krm mald vitpeppar

Blanda fettet med salt och peppar. Pensla kalkonbröstet runt om, sätt i stektermometer i tjockaste delen och lägg köttet i en ugnspanna. Stek vid 175 grader. Skala potatisen och skär den i halvor eller klyftor. Skala och skär pumpan i klyftor. Ta bort fula blad på brysselkålen. Lägg alltsammans runt kalkonköttet. Pensla med resten av olje-, salt-, pepparblandningen. Stek i mitten av ugnen vid 175 grader. Kalkonbröstet är färdigt vid 68 grader. Det tar cirka 45 minuter. Pensla på glasering lite innan termometern visar 68 grader. Linda in köttet i folie och låt det vila. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Pensla mera på potatis och pumpa och rör om i brysselkålen. Strö salviablad och flingsalt på potatisen. Stek färdigt tills allt är mjukt. Prova med tandpetare.
Skär upp kalkonbröstet när det svalnat av. Pensla på mer av glaseringen och värm eventuellt på i mikron. Servera med potatis, pumpa och brysselkål.

Tips:
Kalkonköttet kan lagas i förväg, skivas kallt, glaseras och hastigt värmas och serveras till det ugnsbakade. Köttet är magert och blir lätt torrt om det steks för länge. Välj bröst av stor kalkon.

Lammköttbullar

400 g lammfärs
1 tsk salt
1 krm nymald svart- eller vitpeppar
0,5 krm chilipeppar eller 0,5 tsk färsk finhackad rosmarin
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
3 msk mjölkersättning
1 msk potatismjöl
2 msk mjölkfritt matfett eller olja till stekning

Lägg färsen i en bunke och tillsätt salt och kryddor. Skala rödlöken och riv den på rivjärn. Skala och finhacka vitlöken. Blanda färsen med salt och kryddor och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop till en fast smet. Forma färsen till små runda bullar. Lägg dem på vattensköljd skärbräda.
Låt fettet bli ljusbrunt i stekpanna. Lägg i köttbullar, men fyll inte pannan. Skaka pannan så att de får färg runtom. Minska värmen och efterstek cirka 3 minuter.

Tips:
Köttbullarna kan stekas i längpanna i ugn vid 250 grader i 8-10 minuter. Lägg först fett i långpannan och låt det bli ljusbrunt. Vänd köttbullarna några gånger.
Färsen kan formas till små avlånga korvar som träs upp på vattensköljda spett. Stek färsspetten i ugn. Servera med bröd och grönsakspuréer.

Blomkålspuré

600 g blomkål
vatten
salt (1 tsk salt per liter vatten)
1 tsk limesaft eller vitvinsvinäger
0,5-0,75 dl gräddersättning
vitpeppar

Bryt sönder blomkålen i buketter. Koka den mjuk i minsta möjliga mängd vatten och salt. Häll av spadet. Mixa med limesaft och gräddersättning. Smaka av med vitpeppar och salt.

Tips:
Ta 400 g blomkål och resten skalad palsternacka eller potatis. Ta gärna med de inre ljusa bladen på blomkålen. Avbryt mixningen medan det finns lite bitar kvar, det ger trevligt tuggmotstånd.

Ärt- och avokadohummus

300 g gröna ärtor
1 mogen avokado
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
2-3 stjälkar slätbladig persilja
3-4 msk olja
1-2 msk limesaft eller vitvinsvinäger
1 krm nymald vitpeppar
1 tsk socker
1 tsk salt

Tina ärtorna om de är frysta. Dela avokadon och gröp ur fruktköttet med en sked. Skala löken och finhacka lök och persilja. Lägg ner alltsammans i matberedare och mixa med olja och limesaft. Smaka av med peppar, socker och salt.

Tips:
Servera till kött eller fisk. Röran kan bredas på crostini, små rostade brödskivor, eller serveras som dipp med råa grönsaksstavar. Kan mixas med bara avokado, men minska då på oljan.

Polentagratäng med krispigt fläsk

3 dl polenta
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 krm riven muskot
1 krm curry

Fyllning:
3 schalottenlökar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
3 dl slätbladig persilja
2 krm nymald svartpeppar
0,5 krm riven muskot
salt
2-3 msk mjölkfritt margarin eller olja

Topping:
500 g rimmat sidfläsk
125 g ruccolasallad
2-3 msk granatäpplekärnor

Koka upp vatten och buljongtärningar. Vispa ner polentan och sjud i 5 minuter. Krydda och häll ut polentan i en oljad ugnsform. Bred ut till cirka 1 cm tjocklek. Jämna till ytan med vattendoppad sked. Ställ att svalna och stelna.
Skala lökarna och finhacka dem. Fräs löken gyllengul i stekpanna. Skölj och grovhacka persiljan. Rör ner den i lökfräset och krydda med peppar, muskot och salt.
Placera halva polentakakan på ett ugnssäkert fat. Bred ut lök- och persiljeröran och lägg den andra halva polentakakan ovanpå. Pensla med matfett och gratinera i mitten av ugnen vid 200 grader i 25-30 minuter.
Hetta upp en stekpanna. Stek fläskskivorna i sitt eget fett. Vänd skivorna och stek tills de fått vacker färg och blivit knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Halvera ett granatäpple och ta ur kärnorna med en tesked (det finns frysta granatäpplekärnor i små förpackningar). Skölj ruccolasalladen och låt den rinna av. Toppa polentagratängen med ruccola, sprödstekt fläsk och granatäpplekärnor.

Julsallad
3-4 grönkålstjälkar av de inre
2 endiver
1 rödlök
4 färska fikon
ev. 4-6 färska dadlar

Dressing:
0,5 dl olja
1 msk flytande honung
eller 1 tsk farinsocker
2 msk balsamicovinäger eller vitvinsvinäger
2 krm salt
0,5 krm nymald svartpeppar
ev. 0,5 krm finhackad mild chilipeppar

Skär bort den grova stjälken från grönkålsbladen. Lägg bladen i kokande vatten en minut och kyl ned dem i iskallt vatten. Låt dem rinna av och finhacka dem. Skär endiverna i skivor. Skala löken och strimla den fint. Halvera fikonen. Skär dadlarna i bitar. Lägg upp på fat eller i salladsskål. Blanda dressingen, smaka av och häll den över salladen.

Tips:
1 tsk senap i dressingen ger mera julsmak. Grönkålen kan bytas ut mot rödkål. Även kålrabbi, savoykål, mangold eller blekselleri passar i salladen.

Janssons frestelse med örter

1 kg stor potatis (ej färskpotatis)
2 gula lökar
0,5 dl finhackad dill
ev. 1 burk ansjovisfilé 125 g
eller 1-1,5 tsk salt
4-5 dl mjölkersättning
50 g mjölkfritt margarin

Örtströbröd

0,5 dl glutenfritt ströbröd
eller stött glutenfritt knäckebröd
0,5 dl persilja
3-4 kvistar basilika eller timjan

Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och finstrimla potatisen. Varva potatis, lök, dill och eventuellt ansjovis i en stor form.
Överst och underst ska det vara potatis. Häll på mjölkersättning. Strö på ströbröd blandat med persilja och klicka fettet över. Grädda vid 200 grader i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Potatisen ska vara riktigt mjuk. Lägg över aluminiumfolie om ytan blir för mörk. Strimla basilika över gratängen någon minut innan den är klar.

Tips:
Satsen kan dubblas och gräddas i långpanna (cirka 30×40 cm) vid 200 grader i cirka en timme. Portionsformar kan också vara trevligt. Gräddningstiden blir då cirka 25 minuter.

Äppeldricka med kvitten och citronmeliss

Blir 1,5 liter outspädd. En klassisk måltidsdryck med frisk smak och vacker ljust grön färg. Passar också bra till bål spädd med fruktsoda, eller till drinkar.

1,25 kg gröna äpplen
250 g kvittenfrukt
1 kruka citronmeliss, eller 3-4 kvistar
1,5 liter vatten
2 tsk askorbinsyra
2 msk citronsyra
1 liter socker

Blanda vatten, citron och askorbinsyra i en rostfri bunke. Skölj äpple och kvitten och skär bort skadat eller missfärgat skal. Halvera frukten och skär den i skivor. Lägg ner det skurna i bunken. Låt kärnorna vara med. Skölj och klipp ner citronmelissen. Rör om och täck över. Låt bunken stå i kyl i minst ett dygn.
Häll fruktmassan i ett stort durkslag med silduk eller ren handduk sköljd i hett vatten och urvriden.
Tillsätt sockret i den avrunna saften. Rör tills sockret är helt smält. Häll upp drickan på rena flaskor. Förslut dem och förvara drickan i kyl. Servera med is och utspädd med vatten i proportionerna 1:2.

Risgrynskaka för änglar

Så ljus, så mild, så len och så fylld av godsaker att den passar bättre för julens änglar än för tomtar. Utgå från risgrynsgröt. Välj grötris och följ kokanvisning för fyra portioner, men använd mjölkersättning och mjölkfritt margarin.

1 l risgrynsgröt
0,5-1 dl gräddersättning
3 msk maizenamjöl
1 dl gula russin
1 stort äpple
1 dl torkade tranbär
3-4 ananasskivor, helst färsk

Blanda gröten med maizenamjöl utrört i gräddersättningen. Rör ner russin och tranbär. Skala ananasen och skär den först i skivor och sedan tärningar. Om burkad ananas används så låt den rinna av väl. Torkade ananasbitar kan också användas, men de bör blötläggas först.
Skala och skär äpplet i små tärningar och blanda ner. Häll grötsmeten i en ugnssäker form, cirka 20×25 cm. Grädda mitt i ugnen vid 225 grader i 30 minuter. Servera med mjölkfri glass eller vispad gräddersättning.

Tips:
Uteslut äpple i grötsmeten. Skölj istället fyra stora äpplen eller flera små. Skär av en toppskiva där skaftet sitter. Kärna ur den andra halvan och fyll med grötsmeten. Sätt på skaftlocket och placera äpplena på ugnssäkert fat. Stek dem i mitten av ugnen vid 200 grader 15-20 minuter. Pensla med honung eller sockerlag mot slutet så blir äpplena blanka. Servera varma.

Julkryddade yoghurtbröd

Degen sätts i två steg. Skållningen ger saftigare bröd och låter smakerna komma fram bättre.

Skållning:
3 dl vatten
2 msk sirap eller honung
1 msk fiberhusk
1-2 msk brödkummin, anis eller fänkål
3 dl grov glutenfri mjölblandning eller grov mjölmix

50 g jäst
50 g mjölkfritt margarin
3 dl sojabaserad yoghurt
1 msk ättiksprit
1-2 tsk salt
1 tsk bakpulver
cirka 7 dl mjölmix
mjölmix till utbakning

Stöt valda kryddor grovt i en mortel. Koka upp dem med vatten och sirap. Mät upp den grova mjölblandningen eller mixen och fiberhusk i en bunke. Häll kokspadet över, rör om och låt svalna.
Rör ut jästen i lite vatten. Smält margarinet, häll i yoghurten och värm till 37 grader. Tillsätt jäst, degspad, ättiksprit, salt och bakpulver till skållningen i bunken. Arbeta in mjölmix till en smidig deg. Använd gärna köksmaskin. Jäs under bakduk i 15-20 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in mer mjölmix om degen är mycket lös. Rulla ut grova längder. Dela dem i lika stora bitar som formas till små bröd eller kransar. Nagga bröden och lägg dem på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Jäs tills de höjt sig. Grädda i mitten av ugnen vid 225 grader i 10-15 minuter. Om bröden penslas med en blandning av vatten, eller mjölkersättning, och sirap blir de blankare och mörkare. Pensla genast när de tas ut ur ugnen. Låt bröden svalna på galler. Frys gärna och ta fram efter hand.

Tips:
Vill du ha ciabattaliknande bröd välter du bara ut den lösa degen på ett mjölat bakbord och skär ut bitar av ungefär samma storlek, utan att arbeta in mer mjölmix, och för över på plåten.

Exempel på produkter som kan användas i recepten

Rice Dream, mjölkersättning, Kung Markatta
(www.kungmarkatta.se)
Alpro soya, mjölkersättning, Kung Markatta
Alpro soya, gräddersättning, Kung Markatta
iMat, havrebaserad gräddersättning, Oatly AB (kan även vispas, se nedan)
(info@oatly.com, konsumenttelefon: 020 84 28 43)
Soya spray cream, vispgräddeersättning, Kung Markatta
Visp, vispgräddeersättning, Go Green
(www.gogreen.se, 020-84 84 84)
Luftig visp, vispgräddeersättning, Carlshamn Mejeri
(www.carlhamnsmejeri.se)

Alpro soya med yoghurtkultur, Kung Markatta
Mjölkfritt flytande margarin, Carlshamn Mejeri
Mjölkfritt fast margarin, Carlshamn Mejeri
Fiberhusk, pulver av psylliumfröskal, Lindros hälsoagenturer
(info@lindros.se)
Jyttemjöl, grovt naturligt glutenfritt mjöl, Etex Trading Torsby
(0705-711 08 53)
Gluten- och mjölkfri mix, Finax
(info@finax.se)
Tofuline, sojabaserad glass, Ingman glass AB, Åhus
(Konsumentkontakt 020-80 85 90)
Oatly, havrebaserad glass, Oatly AB

Fluffig mjölkfri ””vispgrädde””

2 gelatinblad

1 förpackning Imat från Oatly

kallt vatten
Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter. Vispa iMat från Oatly ett par minuter tills den ökat i volym (elvisp på medelhastighet). Ta upp gelatinbladen och smält dem i vattenbad enligt anvisning på förpackningen. Rör ut gelatinet med lite av den vispade iMatgrädden. Tillsätt resterande iMat och blanda väl. Ställ skålen i kylen cirka 20 minuter, eller tills ””grädden”” får en fast och fluffig konsistens.

Matilda Göransson