En unik chans för hela familjen

Har du ett allergiskt barn i grundskoleålder? Då är Allergifamiljedagarna den 3–6 november något för er.

Allergifamiljedagarna vänder sig till hela familjen och ger en unik möjlighet att lära sig mer om allergi och samtidigt möta andra i samma situation. Det börjar torsdag kväll och avslutas efter lunch på söndagen. Programmet innehåller både pedagogiska inslag och fritidsaktiviteter.
Programupplägget har tagits fram tillsammans med vårdpersonal och erfarna lägerarrangörer som har lång erfarenhet av familjevistelser av samma karaktär. Under dagarna kommer barnen som har astma och allergi, syskonen samt föräldrarna att ha sina egna program, anpassade efter aktuella behov.
Allergifamiljedagarna sker på förbundets egna allergianpassade anläggning Södergården utanför Åre i Jämtland. Maten lagas av en särskild inhyrd kock och kommer naturligtvis att allergianpassas efter eventuella matallergier.
Ungefär sju familjer kommer att erbjudas plats. Varje familj betalar en självkostnadsavgift på 3500 kronor och då ingår boende, alla måltider samt resa till och från Södergården.
Allergifamiljedagarna ger:
• Möjlighet att träffa andra i samma situation och utbyta erfarenheter.
• Kunskap om astma och allergi och dess konsekvenser utifrån din och familjens frågeställningar.
• Samtal, fritidsaktiviteter och andra anpassade aktiviteter.
• Verktyg för att lättare hantera vardagen med egen kraft.
Höstlovets familjedagar vänder sig till familjer med barn i grundskolan som har allergisjukdom. Familjer som antagits får komplettera med ett läkarintyg. 
Beställ blankett och skicka din ansökan till info@astmaoallergiforbundet.se eller per post till Astma- och Allergiförbundet, att: Bertil Orrby, Box 17069, 104 62 Stockholm. Kontakta även Bertil Orrby om du har frågor om Allergifamiljedagarna, tel. 08-506 28 230.
Sista dag för ansökan är 23 september.

”Vår familj har under helgen fått ny kunskap och nya redskap som vi inte kunnat få på något annat sätt. Vår dotter har fått verktyg att hantera både sina rädslor och allergier. Vi är evigt tacksamma för att vi fick chansen att delta.”
Mamma som deltog 2015

Matallergidag i butik

Lördagen den 17 september är det dags för det årliga evenemanget Matallergidag i butik. Då kommer många astma- och allergiföreningar att synas ute i livsmedelsaffärer och köpcentrum runt om i landet. Uppgiften är att informera om matallergi och värva nya medlemmar.

Öppet hus med smakprov

Lördagen den 17 september är det öppet hus på förbundets vandrarhem Södergården Åre. Då kan du smaka på god och nyttig allergianpassad mat och se prov på Svalanmärkta produkter. Det blir rundvandring i huset där du får veta mer om vad som händer och vad som gör gården så bra att bo på för gäster med allergi. På gårdsplanen blir det uteaktiviteter.
Evenemanget är en del av Gastronomi- och kulturveckan i Jämtland Härjedalen som pågår den 12–18 september.

Förbundet får ny hemsida

I höst får Astma- och Allergiförbundet en helt ny hemsida med ny design och nya förbättrade funktioner, bland annat kommer det bli lättare att söka och se vilka rekommenderade produkter som finns och var man kan köpa dem. Hoppas ni kommer tycka om den nya hemsidan.
Webbadressen är detsamma som förut: www.astmaoallergiforbundet.se

Enhetlig medlemsavgift

Kongressen i maj beslutade att införa enhetlig medlemsavgift från och med 2017 och samtidigt höja avgiften till 200 kronor för huvudmedlem och 50 kronor för ny familjemedlem. Föreningsavgiften som lokalföreningarna har tagit ut och beslutat om på sina årsmöten försvinner alltså från och med nu.
Från och med 1 september och fram till 31 december kommer alla nya medlemmar att bli medlemmar för 2017 och få de sista månaderna av 2016 ”på köpet”. Det betyder att alla nya medlemmar från och med 1 september ska betala 200 kronor/50 kronor i medlemsavgift för resten av 2016 och hela 2017.

Aktivt i Almedalen

Förbundets ordförande Maritha Sedvallson deltog i några seminarier under Almedalsveckan i somras. Ett av dem var arrangerat av distriktsläkarföreningen. Där tog hon bland annat upp att det ofta finns kunskapsluckor gällande allergidiagnostik, behandlingar och de råd som ges. Hon förde också fram vikten av helhetssyn på patienten, vilket de nya astmariktlinjerna för vården framhåller.
Hon var också med på ett seminarium om framtidens offentliga måltider och berättade om förbundets satsningar på restaurangmärkning, utbildningsinsatserna Tryggare mat, Säker mat i skola och förskola och projektet Bra mat för alla. Även frågor om märkning av livsmedel och upphandling till offentliga verksamheter togs upp.

Förbundet startar servicebolag

Astma- och Allergiförbundet har sedan många år en omfattande verksamhet med att rekommendera produkter för människor med allergier, den så kallade Svalanmärkningen. Arbetet innebär en mängd kontakter med de företag som producerar dessa produkter.
För att utveckla den här verksamheten har förbundet nu startat ett servicebolag. Det är många gånger enklare när samarbetet sker mellan två företag än mellan ett företag och en ideell organisation.
Regelverket kring godkännande, och uppföljning, av de produkter förbundet rekommenderar är helt oförändrat.

Mer rökfritt i Luleå

Allt fler restauranger i Luleå har i år infört rökförbud på sina uteserveringar. Det är Astma- och Allergiföreningen i Luleå som genomfört en undersökning på 22 centrala uteserveringar. Resultatet visar att antalet rökfria uteserveringar har ökat sedan förra året då man gjorde samma undersökning. Vid samma tidpunkt i fjol hade åtta av de 22 restaurangerna infört förbudet. Till i år har ytterligare tre ställt sig in i ledet. Nu är alltså hälften av uteserveringarna i Luleå rökfria. De tre senaste att förbjuda rökning är hotell Savoy, Waldorf och Corsica.
Det positiva resultatet väckte uppmärksamhet i lokal media, bland annat en artikel i Norrbottenskuriren.

Föreläsning i Östersund

Den 15 september bjuder astma- och allergiföreningen i Jämtland in till en föreläsning. Den äger rum i Hörsalen Snäckan på Östersunds sjukhus klockan 14.00. Föreläsare är Mikaela Odemyr och hon kommer att prata om hur det är att leva med astma och allergi och om hur du som personal eller ansvarig kan möta barn och familjer med astma och allergi.
Det kommer även en representant för Unga Allergiker och berättar om sitt skolprojekt LAGA.
Föreläsningen är gratis och riktar sig till dig som själv har astma och allergi, dig som har personer med allergisk sjukdom i din närhet och dig som träffar dem i ditt yrke.
Föranmäl dig gärna till jamtbygden@astmaoallergiforening.se.