En god sås förgyller maten

Ett enkelt och bra sätt att variera maten är att göra en ny sås. Här får du sex förslag som vart och ett passar till flera olika rätter. Varsågod att provsmaka dig fram.

Annelis sås
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1-2 tsk röd chilipasta
1 tsk curry
1 msk tomatpuré
1 tsk pressad limesaft
2 dl kokosmjölk

Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök tillsammans med chilipastan i 2 minuter. Rör ner curry och tomatpuré. Pressa ner limesaften och häll i kokosmjölken. Låt alltsammans sjuda på låg värme i 5 minuter. Smaka av med salt. Gott till lax eller kyckling.

Gul paprikasås
2 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 1/2 gul paprika
1 potatis
1,5 krm salt

Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Ställ åt sidan. Mät upp vatten och låt koka upp i en kastrull.
Tillsätt kycklingfonden eller lös buljongtärningen i det kokande vattnet.
Lägg i paprikabitarna och sätt på ett lock. Låt koka upp. Häll buljongen med paprikabitarna i en mixer och lägg i den kokta potatisen.
Kör till en jämn sås. Tillsätt olivolja under gång. Smaka av med salt.

Gurkmejasås
3 schalottenlökar
eller 1?2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 msk majsolja
2 röda chilifrukter
2 msk gurkmeja
4 dl kokosmjölk

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs detta i oljan utan att det tar färg. Rör hela tiden. Dela chilifrukten, skrapa bort kärnorna. Finhacka den. Tillsätt chilin och gurkmejan i lökblandningen. Fräs en stund till.
Häll i kokosmjölken. Koka upp, sjud i 10 minuter.

Kryddig tomatsås
2 gula lökar
1 kruka basilika
5 kvistar timjan
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 pkt gröna djupfrysta 250 g ärter
500 g krossade tomater
salt & peppar

Skala och hacka lök, basilika, timjan och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt gröna ärter och låt fräsa med. Häll på krossade tomater och kryddorna. Låt såsen koka någon minut. Smaka av med salt och peppar.
Servera till exempel till fisk och kokt potatis, eller varför inte till grillat kött.

Grönsakssås
1?2 dl olja
2 krm salt
1 krm peppar
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 zucchini
2 tomater
2 tsk salt
1?2 tsk citronpeppar
3 dl buljong (tärning + vatten)

Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och hacka zucchini och tomater. Fräs i en låg vid panna löksorterna, zucchini- och tomathack några minuter. Tillsätt salt, citronpeppar och buljong (tärning + vatten). Koka upp blandningen. Låt småkoka ca 10 minuter.

Salsa verde
1 salladshuvud
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
4 sardellfileer (kan ersättas med 2 krm salt)
1 msk kapris
3 dl olivolja

Mixa alla ingredienserna. Servera.