En fikastund i solen

På sommaren fikar vi mer än någon annan tid på året och självklart ska alla kunna njuta av riktigt goda kakor. Servera dem en och en eller alla på en gång om du vill imponera lite extra på vänner och bekanta.

Här följer recept på fyra olika sorters allergivänliga kakor utan gluten, mjölk, nötter eller ägg som passar utmärkt till fikastunderna i solen. Bovetecookies, Sega chokladkakor med kokostosca och Bärformarna (utan fyllning) går utmärkt att baka stora satser av och förvara i frysen inför sommardagar när man inte hinner baka men ändå vill äta finfika.

Bärformar med fluffig vaniljvisp

100 g mjölkfritt margarin
0,5 dl ljust muscovadosocker
0,5 dl Fibrex
0,5 dl potatismjöl
2 dl Maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Vaniljvisp:
200 g sojabaserat alternativ till cream cheese
1 dl sojabaserat alternativ till matlagningsgrädde (ca 17 % fetthalt)
1 tsk vaniljsocker
(Vid sojaallergi går det bra att ersätta vaniljvisp med uppvispad vaniljsås gjord på ren havre)

Till servering:
2 dl bär, exempelvis hallon och blåbär

Sätt ugnen på 250 °C. Placera ut 12 aluminiumformar på en plåt. Mät upp alla ingredienser till formarna i en bunke. Blanda samman allt till en deg med elvispens degkrokar. (Degen går även bra att göra i matberedare med kniven monterad.)
Dela degen i 12 jämnstora bitar och lägg en bit i varje form. Tryck ut degbitarna i aluminiumformarna och se till att degen går ända upp till kanten på varje form. Om degen känns kladdig kan man ta lite majsstärkelse på fingrarna så går det lättare att trycka ut den.
Grädda formarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt kakorna svalna.
Häll alla ingredienser till vaniljvispen i en skål. Vispa blandningen tills den är lite fluffig och tjock.
Lägg en klick vaniljvisp i varje kakform så snart de har svalnat. Toppa med dina favoritbär och servera genast.

Sega chokladkakor med kokostosca

2 dl vatten
2 msk linfrön
125 g mjölkfritt margarin
1 dl muscovadosocker
1,5 dl strösocker
1,5 dl bovetemjöl
0,5 dl boveteflingor
0,5 dl Maizena majsstärkelse
0,25 dl potatismjöl
1,5 dl kakao
1 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Toscaglasyr:
50 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
0,75 dl havre- eller sojabaserat alternativ till matlagningsgrädde (17 % fetthalt)
3 msk sirap
100 g kokosflingor (ca 3 0,5 dl)

Sätt ugnen på 200 ºC. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med måtten 20 cmx30 cm.
Häll linfrön och vatten i en liten kastrull och låt blandningen koka i cirka 5 minuter. Sila sedan bort linfröna och behåll endast vätskan till detta recept.
Smält margarinet och låt det svalna något.
Blanda alla torra ingredienser till kakan i en bunke. Häll ner linfröavkoket och det smälta margarinet i den torra blandningen och rör samman allt till en slät smet.
Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills kakans yta har stelnat något.
Gör kokostoscan under tiden som kakan står i ugnen. Blanda alla ingredienserna till kokostoscan i en kastrull och låt koka upp på medelhög värme. Smeten ska tjockna lite tills den ser ut ungefär som kokoskola.
Ta ut kakan ur ugnen och bred den varma kokostosca-smeten ovanpå chokladkakan. Grädda kakan i mitten av ugnen i ytterligare 12-15 minuter.
Låt kakan svalna något innan den skärs i fyrkantiga bitar.
I detta recept och i receptet på Upp-och-ner-kaka med päron får linfröavkok ersätta ägg. Avkok på 2 msk linfrön och 2 dl vatten motsvarar 2 ägg. I de här recepten använder man endast vätskan. De uppblötta linfröna går dock fint att använda i en bröddeg eller i frukostgröten dagen därpå.

Bovetecookies

100 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1 dl farinsocker
1,5 dl boveteflingor
1 dl bovetemjöl (eller havremjöl av ren havre)
1 dl pumpakärnor eller solrosfrön
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt

Blanda alla ingredienserna i en bunke och knåda samman till en deg med händerna.
Forma degen till en rulle och vira in rullen i plastfolie. Låt degen vila i kylen i ungefär 1 timme.
Sätt ugnen på 200 ºC. Ta ut degrullen ur kylen. Dela rullen i 30 bitar och rulla varje bit till en boll. Placera bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till varje kakboll med en gaffel.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten innan du lossar dem.

Upp-och-ner-kaka med päron

2 msk mjölkfritt margarin
2 msk farinsocker
2 tsk malen kanel
2 fasta päron (exempelvis Anjou)
1 dl vatten
1 dl linfrön
75 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1 dl socker
0,5 dl Maizena majsstärkelse
0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl havremjöl av ren havre (eller bovetemjöl om man inte tål havre)
1 tsk bakpulver
Till servering:
Soja- eller havrebaserat alternativ till vaniljsås eller vispgrädde

Sätt ugnen på 200 °C. Lägg 2 msk margarin i en rund form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Ställ in formen i ugnen tills margarinet har smält. Ta ut formen ur ugnen och pensla ut det smälta margarinet över hela formens botten. Strö över farinsocker och kanel i ett jämt lager över smöret i botten på formen.
Skölj päronen och skär dem i tunna klyftor. Lägg ut klyftorna i ett fint mönster så att de täcker hela formens botten.
Koka upp vatten och linfrön och låt koka i 3-4 minuter. Sila bort linfröna och använd endast vätskan som blir kvar.
Vispa rumsvarmt margarin och socker smidigt, gärna med elvisp. Häll ner linfröavkoket och fortsätt vispa tills blandningen tjocknat något.
Blanda ner de olika mjölsorterna och bakpulvret och rör samman till en slät smet. Häll smeten i formen och bred ut den så att den täcker päronen helt.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills kakan är gyllene och ytan har stelnat.
Låt kakan svalna något och skär sedan längs kanten på formen med en kniv innan du tar bort formkanten.
Vänd över kakan på ett serveringsfat så att päronen kommer uppåt.
Servera kakan ljummen med vaniljsås eller soja- eller havrebaserat alternativ till grädde.

Linda Ljungskog är kost- och friskvårdspedagog boende i Göteborg. Hon driver företaget Livsaptit med verksamhet inom kost, mat, friskvård och hälsa.
Linda håller bland annat kurser i bakning för personer med matallergi. Är du intresserad av att delta? Kika in på bloggen www.livsaptit.wordpress.com för mer information eller kontakta Linda direkt på livsaptit@gmail.com.

Recept Linda Ljungskog