Dietisternas recept

Dietisterna Nanna Mossberg och Karin Carlsson på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg bjuder på sina recept. Brödet innehåller filmjölk. Övriga recept är utan gluten, ägg, mjölk, soja, fisk, skaldjur och nötter.

Mustig fransk gryta (4 port)

100 g bacon klippt i småbitar
400 g grytbitar av nöt ca 2×2 cm
2 msk mjölk- och sojafritt margarin eller olja
2 gula lökar
2 klyftor vitlök (kan uteslutas)
1 köttbuljongtärning + 4 dl vatten
1 burk hela små champinjoner
2 dl rött vin (eller matlagningsvin)
1-2 tsk svartvinbärsgelé (kan uteslutas)
2 msk Maizena majsstärkelse
salt, peppar

Stek baconet utan fett och låt rinna av på papper. Häll av stekfettet och stek grytbitarna och löken i lite margarin eller olja, salta och peppra. Lägg över i en gryta ihop med baconet. Häll på vattnet och när det kokat upp smulas buljongen i. Rör ner champinjonerna och vinet och låt småputtra till köttet är mört ca 40 minuter. Smaka av med salt och peppar och ev en klick vinbärsgelé innan grytan reds av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten.

Servera med ris eller kokt potatis och kokta grönsaker.
Recept av dietist Katrin Carlsson

Korvgryta ”Allt-i-ett (4 port)

10 potatisar
2 morötter
1 gul lök
1 palsternacka
1 dl svarta oliver
300 g falukorv
ca 1 liter vatten
2 st buljongtärningar

Skala och skär potatis och rotsaker i tärningar ca 2×2 cm. Skär falukorven i ca 1 cm breda stavar. Koka upp vatten, smula i buljongtärningen, tillsätt råvarorna och låt allting småputtra i 10-15 minuter. Klart!

Servera med sallad och ett bröd som du tål.
Recept av dietist Katrin Carlsson

Skinksås till pasta (4 port)

1 gul lök (+ ev vitlök)
1 msk olja
200 g rökt skinka
2 dl vatten
100 g fryst spenat
1 burk lätt kokosmjölk (400g)
2 msk Maizena majsstärkelse
salt och peppar

Hacka löken och stek i oljan. Klipp ner den rökta skinkan i småbitar. Tillsätt vattnet och den frysta spenaten. Fyll på med kokosmjölken och låt puttra i 5 minuter innan såsen reds av med majsstärkelsen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med glutenfri pasta och grönsaker.

Italiensk pastasås (4 portioner)

2 gula lökar + ev vitlök
olivolja
2 dl gröna och svarta oliver, grovhackade
6 dl krossade tomater+ ev vatten
1 msk torkad oregano (eller 3 msk färsk)
1 tsk socker
salt, peppar

Hacka och stek löken. Häll i tomaterna i pannan liksom oliverna och oreganon. Låt puttra i fem minuter innan du smakar av med socker (lockar fram tomatsmaken), salt och peppar.

Recept av dietist Katrin Carlsson

Glutenfri snabblimpa med frukt och fil

6 dl glutenfri mjölmix
2 dl Fibrex
1 tsk salt
1 msk valfri brödkrydda (t ex anis, fänkål, kummin och/eller pommerans) –kan uteslutas
1 msk bikarbonat
2 dl hackad torkad frukt (t ex aprikoser, fikon, dadlar och russin) –kan uteslutas
1 msk honung
5 dl filmjölk
1 msk fiberhusk

1 msk olivolja eller rapsolja till formen

Sätt ugnen på 175 grader

Pensla en 1,5-liters brödform med olivolja

Rör ut fiberhusk i filmjölken och låt svälla 5-10 min.

Blanda alla torra ingredienser och hackad torkad frukt i en bunke. Rör ner honung, tofu och fiberhuskblandningen, använd gärna elvisp.

Klicka smeten i brödformen och jämna till ytan lite.
Grädda på nedersta falsen i ugnen i 1 timma.
Stjälp upp brödet och låt det svalna invirat i en ren kökshandduk.

Kokospannkakor med limebananer (4 port)

Pannkaksingredienser
1,5 dl glutenfri mjölmix
0,5 dl strösocker
1 dl kokosflingor
1 msk bakpulver
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
mjölk- och sojafritt margarin att steka i

Limebananer
0,5 dl farinsocker
0,5 dl pressad lime
2 st bananer

Vispa samman pannkaksingredienserna till en slät smet. Hetta upp en stekpanna och grädda små gyllenbruna pannkakor i ett margarin som du tål.
Värm pressad lime med farinsocker i en kastrull tills sockret har smält. Låt svalna. Skiva bananerna i 1/2-cm tjocka skivor och lägg dem i limemarinaden, låt stå 15 minuter.
Servera kokospannkakorna med limebananerna och gärna en klick kokosglass eller annan glass/grädde som du tål.
Källa: Haugen-Gruppens receptbank, Thailändska köket, med ändringar av dietist Nanna Mossberg