Det grönskar i köket

Primör måste vara ett av våra mest lustbetonade ord. Vi associerar genast till lätthet, krispighet och fräschör. Med en grön bukett av sparris, salladslök, mynta och krasse hälsar vi våren välkommen.

Kyckling- och nudelsoppa

100 g champinjoner

1 röd paprika

½ bunt salladslök

2 msk olja

1 l hönsbuljong (tärning + vatten eller hemgjord)

1 msk tomatpuré

1 pressad vitlöksklyfta

0,5 tsk salt

1 krm peppar

100 g risnudlar

½ grillad kyckling

Ansa champinjonerna och skär i skivor. Skölj, kärna ur och grovhacka paprikan. Skölj och strimla salladslöken. Fräs allt det gröna i olja i en gryta, stor nog för soppkok, i några minuter. Tillsätt hönsbuljong, tomatpuré, vitlök, salt och peppar. Låt koka upp. Lägg i risnudlar. Låt koka i cirka 5 minuter.

Bena ur och skär kycklingen i bitar. Lägg ner i soppan. Hetta upp. Smaka eventuellt av med mer kryddor.

Grön sparris med bacon och krasse
1 knippe grön sparris (cirka 500 g)
1 paket baconskivor
½ citron
0,25 dl olivolja eller kallpressad rapsolja
flingsalt
½ paket smörgåskrasse

Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Dela baconskivorna på längden. Vira en skiva bacon runt varje sparrisstjälk. Hit går bra att förbereda.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg sparrisen på en plåt med bakplåtspapper. Stek den i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.
Lägg upp sparrisen på ett fat, droppa över citronsaft och olja, mal över lite peppar och strö försiktigt över flingsalt, tänk på att baconet är salt. Klipp över krasse.
Tips: Kan göras på samma sätt, men med endast olja och flingsalt. Ringla över oljan innan du sätter in formen i ugnen, salta efteråt. Korta tiden i ugnen till 12 minuter. Riv eller skiva eventuellt parmesanost över den färdiga sparrisen.

Krassesoppa med citronkräm och parmachips
1 gul lök
rapsolja att steka i
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
eller hemgjord hönsbuljong
2 paket kryddkrasse

Citronkräm
½ citron
1 dl turkisk yoghurt (mjölkfria alternativ Alpro sojayoghurt, Yosa Mat&Dipp)
salt och svartpeppar

Parmachips
8 skivor lufttorkad skinka

Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsplåt med lite olja. Lägg ut skinkan jämt på plåten och ställ in mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills skivorna börjar bli lite knapriga. Lägg på hushållspapper.
Hacka löken fint och fräs den försiktigt i rapsoljan. Tillsätt buljongtärning och vatten och låt koka upp på medelvärme. Koka utan lock i cirka 10 minuter. Klipp ner krassen och låt koka upp. Mixa därefter soppan slät med stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Blanda samman alla ingredienser till citronkrämen. Häll upp soppan på små glas och servera med en liten klick citronkräm och parmachips.

Sallad med mynta
1/2 gurka
2 knipplökar
2 tomater
1/2 kruka mynta, cirka
1/4 salladshuvud
1 vitlöksklyfta
1 msk vinäger
1 tsk salt
3 msk olivolja
2 pitabröd (kan uteslutas)
oliver

Skär pitabröd i små fyrkanter och rosta dem i ugnen. Skär upp gurka, knipplökar, tomater och sallad i små bitar. Blanda med mynta. Riv vitlöksklyftan och blanda ner. Tillsätt vinäger, salt och olivolja och blanda samman ordentligt. Tillsätt sist de rostade pitabrödsbitarna, blanda och dekorera med oliver.

Enkel hönsbuljong
Lägg ett skrov från en färsk, eller fryst, tinad, kyckling i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och ta bort skummet. Använd grönsaker och kryddor du tål, till exempel 1 morot, 1 gul lök, 1 liten purjolök och 1 selleristjälk. Skär dem i bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt 4–5 persiljekvistar, 6 vitpepparkorn, 1 lagerblad och 1,5 tsk salt. Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme. Sila av buljongen. Koka ihop ytterligare en stund för mer intensiv smak. Låt kallna och lyft sedan bort fettet som lagt sig ovanpå. Frys in i istärningspåse och ta fram vid behov.

" "