Den sista cigaretten

Man kan behöva ta all hjälp som finns att få när man bestämt sig för att sluta röka. Många vårdcentraler erbjuder stöd och råd, enskilt eller i grupp.

– Jag vet att det inte är bra för min hälsa och det kostar mycket pengar, säger Sahbi Labidi.
Distriktssköterskan Eva Jader har just frågat honom varför han vill sluta röka. Han har sökt upp henne på Boo vårdcentral, utanför Stockholm, för att få hjälp. Han har försökt sluta några gånger tidigare, men varje gång återfallit efter ett par dagar. Den här gången vill han lyckas.
Sahbi, som nu är 25 år, har rökt sedan han var 16. Han röker ungefär ett paket, 20 cigaretter om dagen. Han hostar mycket, speciellt på morgnarna.
I höstas var han på Centralstationen i Stockholm på Världsspirometridagen och passade på att få en gratis test av sin lungfunktion. Resultatet visade att han har en nedsatt lungfunktion och han uppmanades att kolla upp det närmare – och att sluta röka.

Stöd och råd

Ett halvår har gått och nu sitter han hos syster Eva, som arbetar med rökavvänjning, för att få stöd och råd.
– Det är bra att du har kommit hit, det ökar dina chanser att lyckas. Den största chansen att lyckas är att planera väl. Se det som en militär strategi. Men, du ska veta att det inte är förnuftet som styr, det är känslorna.
Eva ska hjälpa Sahbi att lägga upp en strategi, men först vill hon att han ska förstå varför det är svårt att bryta vanan.
– Varje cigarett är en distraktion. När du känner hunger, törst, irritation, kyla, vad som helst – då kan en cigarett lindra för stunden. Prova att göra något annat istället, drick ett glas vatten, är någonting – men försök att hålla dig till nyttiga saker som äpplen och morötter, ta några djupa andetag.
Det finns några konkreta saker man kan göra för att undvika återfall. Var och en får komma fram till vad som fungerar bäst. Ett effektivt sätt att trappa ned, vilket Eva råder till att göra, är att skriva upp alla klockslag under en dag då du brukar ta en cigarett. Stryk sedan de som känns minst viktiga. Du kan registrera hur mycket du hostar och se om det minskar i takt med att du trappar ned. Du kan lägga den summa pengar som du lagt på cigaretter varje dag i en burk och se hur de växer.
Allt detta ingår i din strategi. Cigaretterna är dina fiender som ska bekämpas med alla medel. Den fysiska abstinensen kan hållas i schack med nikotinersättningsmedel, använd så många du behöver, säger Eva. Nikotinhalten kommer ändå inte upp i den från cigaretter. Det är den psykiska abstinensen som är svårast.

Bombaderas av intryck

– Jag ska ge dig världens bästa verktyg, säger Eva Jader allvarligt. Det är gratis och helt biverkningsfritt.
– Sätt dig bekvämt till rätta på en stol, blunda och lägg händerna på magen. Andas sedan djupt så att du känner magen höjas och sänkas. Sitt så i fem minuter och känn efter hur det känns.
– Andningsövningen gör att du kommer i kontakt med din kropp, och därmed med hela dig. Vi människor är så mycket uppe i huvudet, det är så mycket som händer hela tiden, vi bombarderas av intryck.
– Det är som om det gick omkring en massa huvuden på stan, avskurna från kroppen. Om vi ger oss själva chansen att känna efter så märker vi att vi aldrig är hundra procent av en känsla. Vi är aldrig hundra procent ångest och oro till exempel, även om det kan kännas så först, det finns en massa andra känslor där samtidigt.
Detta verktyg kan användas i alla möjliga sammanhang, bland annat för att bemöta de jobbiga känslor som kan dyka upp när du kämpar emot röksuget.
Eva råder Sahbi att sätta upp ett rökslutar-datum inom en månad. Fram till dess ska han trappa ned och gärna ringa Sluta röka-linjen så att han vet att han kan ta till det om han någon gång behöver akut stöd.

Tuggat mycket tuggummi

Hon mäter hans blodtryck, det är normalt, antagligen för att han är så ung säger Eva, annars brukar rökare ha högt blodtryck. Han får också väga sig, många går upp i vikt i samband med rökslut. Efter att Eva bokat in en återbesökstid är besöket över.
Tre veckor senare återkommer Allergia till Sahbi för att höra hur det har gått.
– Jag har varit rökfri i fjorton dagar, berättar han stolt. Jag slutade faktiskt bara sex dagar efter att jag varit på vårdcentralen. Jag hade minskat cigaretterna till ungefär två tredjedelar under de dagarna. När cigaretterna var slut ville jag inte köpa nya, jag var så motiverad att sluta.
Sahbi gick aldrig på återbesöket, han tyckte inte att det behövdes. Nikotinplåster på dagarna har hjälpt mot nikotinbegäret. Han provade också en inhalator med nikotin, men tyckte att det smakade för starkt och använde inte den särskilt mycket. Däremot har han tuggat mycket vanliga tuggummin.
– Det går bra, det känns som att jag slutat röka för alltid. Jag har rökt min sista cigarett.

Andelen dagligrökare, både bland män och kvinnor, minskar. Under år 2009 rökte cirka 10,3 procent dagligen jämfört med 11,5 procent år 2008.

Källa: Rapporten Tal om Tobak från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet

Text Lena Granström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php