Dags för mellis

Håll humöret på topp med ett lagom mättande mellanmål. Välj mellan en svalkande, fruktig soppa, knaprig müsli och varma quesadillas.

Kiwisoppa

6 kiwi, skalade
saften av en halv citron
5 dl äppeljuice
0.5 dl råsocker
1 msk maizena
färska örter till garnering, till exempel citronmeliss, mynta eller basilika

Mixa kiwi till en puré med hjälp av stavmixer. Tillsätt citronsaften. Koka upp äppeljuice med råsocker. Red av med maizena. Ta kastrullen från värmen efter ett par minuter. Rör ner kiwipurén och servera direkt. Garnera med färska örter.

Lättrostad müsli med bär och frukt

5 dl havregryn
5 dl boveteflingor
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön, hela
2 dl vatten
5 msk rapsolja med neutral smak
1 dl flytande honung
70 gojibär
100 g torkade tranbär
150 torkade aprikoser, strimlade

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, bovete, solrosfrön och linfrön ordentligt i en rymlig skål. Blanda vatten och olja och stänk det i omgångar över röran, krama med handen och fördela jämt, och stänk lite igen tills vätskan sugits upp helt. Fördela massan över en bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över honung och rosta i ugn i cirka 20 minuter. Rör om då och då.
Låt kallna och rör ner torkade bär och frukter. Häll upp i fin förvaringsburk.

Quesadillas med sting

8 tortillas, av glutenfri sort,
1 burk sour supreme á 225 g
2 msk chipotle, valfri styrka

Lägg ut åtta tortillas på en bänk. Blanda sour supreme med chipotle och bred ut ett lager på varje bröd. Lägg ihop bröden i dubbletter och stek i en stekpanna utan olja på hög värme tills båda sidor fått fin färg.
Servera direkt med en god sallad.

Text Tobias Holmberg