Chiligryta för mörka höstkvällar

Den här kryddiga köttgrytan passar bra att laga i en så kallad crock-pot, en långsamlagande elgryta. Vid hög temperatur ska den puttra i 3–4 timmar, vid låg 5–6 timmar. Den går förstås också bra att laga i en helt vanlig gryta.

cirka 1 kg högrev
1 pkt bacon
5 klyftor vitlök
1 chili guajillo
1 ljus öl
1 buljongtärning, oxbuljong
2 msk chilipulver
0,5 msk spiskummin
0,5 msk oregano
0,5 msk malda korianderfrön
0,5 msk socker
1 krm anchochilipulver

Dela baconet i mindre bitar, fräs i en stekpanna, häll ner i crock-poten. Grovhacka vitlöken och låt den fräsa i baconfettet utan att bli brun. Häll ner även den. Tärna högreven och bryn den i omgångar i stekpannan. Låt guajillon koka i lite vatten i 15 minuter, ta ur chilin och ta bort kärnor och kärnhus för att minska hettan. Spara vattnet för att blanda i chilin när den är färdig, om det behövs lite mer hetta. Blanda sedan köttet och alla kryddorna i crock-poten tillsammans med ölen och buljongen.
Servera med sallad, bröd och rotfruktschips

Recept Linda Svensson Foto Jens Sølvberg