Bullar, skorpor och längd

Gör tre sorter på en vetedeg. När du ändå bakar bullar kan du lika gärna göra skorpor och en längd samtidigt.

10 bullar, 1 längd, 20 skorpor

50 g jäst för söta degar
150 g mjölkfritt margarin
(eller drygt 0,5 dl flytande mjölkfritt margarin)
5 dl sojamjölk
1 dl Pofiber
1 dl vit baksirap
2 krm salt
ca 14 dl glutenfri mjölmix plus mix till utbakningen

Fyllning till bullar:
25 g mjölkfritt margarin
(eller 1 msk flytande)
1 tsk stött kardemumma
1-2 äpplen
2-3 msk socker

Fyllning till längd:
50 g mjölkfritt margarin
(eller 2 msk flytande)
1,5 msk mald kanel
0,5 dl strösocker

Smula jästen i en bunke eller i blandarskålen till maskinen. Smält margarinet i en kastrull- Häll i mjölken och ljumma till 37 grader. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt Pofiber, sirap, salt och mjölmix. Arbeta degen kraftigt. Jäs den övertäckt i 30 minuter.
Rör under tiden fett, socker och kryddor till fyllningarna. Dela, kärna ur äpplena och skär i tunna skivor.
Arbeta ihop degen i bunken. Mjöla bakbordet och ta upp den. Dela den i tre delar. Kavla ut till avlånga plattor. Stryk på fett och fördela socker och kryddor. Till bullarna även äppelskivor. Rulla ihop med hjälp av bredbladig stekspade. Skär 10 bullbitar och lägg i pappersformar och ställ på plåt. Rulla ihop plattorna med kanel och rulla över dem på smord plåt med hjälp av stekspaden. Klipp eller ruta den ena rullen. Jäs 20-30 minuter.
Grädda bullarna först vid 225 grader, i mitten av ugnen i 5-7 minuter. Grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen vid 200-225 grader i 15-20 minuter. Skär den släta längden i 20-25 skivor när den svalnat. Lägg skivorna på plåt och rosta dem lätt. Sänk värmen till 75 grader och eftertorka skorporna med ugnsluckan på glänt.

Text Matilda Göransson