Bärpajer

Enportionspajer som du kan fylla med valfria färska eller frysta bär.

(15-20 st)
Pajdeg:
3 dl fin mjölmix, gluten- och mjölkfri
1 dl majsmjöl
2 krm salt
1 msk vanillinsocker
200 g mjölkfritt margarin
0,75 dl mjölkersättning

Fyllning:
5-6 dl bär, färska eller frysta
2-3 dl strösocker
2-3 msk potatismjöl
vanillinsocker att pudra över de färdiga pajerna

Alla ingredienser till pajdegen ska vara kalla. Häll alla torra ingredienser i en bunke och blanda. Hacka sönder margarinet i mjölblandningen till gryn och tillsätt vätskan. Blanda snabbt ihop och låt degen vila kallt. Den kan blandas i matberedare, men ytterst kort tid annars blir den seg. Tryck ut degen i små aluminiumformar. Strö lite potatismjöl i botten. Fördela bären och strö socker över. Grädda vid 200 grader i 12-15 minuter. Pudra vanillinsocker över när pajerna kallnat.
Formarna kan även gräddas utan bärfyllning och fyllas med färska bär efter att de svalnat. Gott att bjuda glass till, eller en sojabaserad syrad cream.

Text Matilda Göransson Foto Kent Jardhammar