Barnkalas med allergihänsyn

Frågar man föräldrar till allergiska barn om vilken situation är den jobbigaste att hantera får man ofta svaret: När barnet är på kalas. Barnkalas, festen som både födelsedagsbarnet och gästerna ser fram emot behöver planeras väl om någon av deltagarna är allergisk. Här tar vi upp några av de vanligaste allergierna och alternativa recept.

Det viktigaste är att veta om något barn är allergiskt och mot vad. Gör en tydlig förfrågan om detta i inbjudan och för säkerhets skull fråga även när barnens föräldrar osar om barnets deltagande. Föräldrarna till allergiska barn är givetvis noga med att informera, men för att vara säker så skall man fråga. Ett tips är att skriva ner menyn på inbjudan, då kan alla föräldrar se om man tänker bjuda på något som deras barn är allergisk mot.
Det vanligaste är att någon bland barnen har laktos- eller glutenintolerans. Vanliga allergier är också att ägg-, nötallergi även mjölkproteinallergi förekommer. Det är viktigt att inte blanda ihop laktosintolerans och mjölkproteinallergi och att komma ihåg att nötallergikerna ofta reagerar även på andra baljväxter.
Tänk på att det förekommer ibland stora variationer på vad en allergisk eller födoämnesintolerant person tål. Om någon av era gäster är allergisk fråga föräldrarna om vad som just deras barn kan äta.
Idag finns det mycket allergianpassat att köpa i affärer och det finns många producenter som har specialiserat sig i att tillverka just allergianpassade livsmedel. När du handlar vanliga icke allergianpassade produkt så se upp för att det förekommer ingredienser i många vanliga produkter som vi inte kunde gissa oss till – läs alltid innehållsförteckningen på de produkter som du köper färdiga.

Laktosintolerans

Baka tårtbotten med laktosfri mjölk och smör eller gör en marängbotten. Byt ut vispgrädden i dekorationen mot laktosfri vispgrädde. Bullar bjuds på många kalas. Baka med laktosfri mjölk och smör. Godis kan också innehålla laktos, t ex choklad, nougat och kola. Se efter i innehållsförteckningen. Som snacks kan du bjuda nötter. Chips innehåller oftast inte mjölk, men vissa kryddor och tillsatser kan göra det – kolla innehållsförteckningen. Vissa laktosintoleranta kan äta mat med laktos i om de tar en laktastablett innan måltiden. Rådgör med föräldrarna till det allergiska barnet.

En riktig kalastårta av Anne Axelsson

2 dl havregryn
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g mjölkfritt margarin
1/2 dl sirap
1/2 dl mjölkfri grädde
Fyllning: 3 dl vispbar mjölkfri grädde smaksatt med 2 msk vaniljsocker eller mjölkfri glass och blåbär eller något annat bär du tycker om.
Dekor: Florsocker.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält margarin och rör ner detta tillsammans med sirap och grädde i mjölblandningen. Häll ut smeten på en bakpappersklädd plåt, ca 35 × 42 cm. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 8 minuter eller tills kakan fått en gyllengul färg. Låt svalna något. Dela tårtan mitt itu och fördela fyllningen på den ena halvan, lägg sedan den andra halvan ovanpå. Tårtan kan med fördel göras dagen innan servering om grädde väljs som fyllning. Förvara kallt. Glass kräver att tårtan görs strax före servering. Bären smakar bäst om de strös som dekor i samband med att tårtan ska avnjutas. Tips: Skär tårtbottnen i långa stavar. Servera sedan dessa tillsammans med mjölkfri glass, bär och vispad mjölkfri grädde. Det är bara fantasin som kan stoppa dig!

Marängbotten till en större tårta

12 äggvitor
8 dl strösocker
1 tsk pressad citron

Sätt ugnen på 100 grader. Visp äggvitorna till skum. Tillsätt socker och pressad citron. Vispa till ett hårt skum. Bred ut marängmassan på en plåt med smörpapper. Sätt in plåten och grädda i c:a 1 ½ timme i nedre delen av ugnen. Marängen skall lätt lossna från bakplåtspapperet. Som fyllning kan ni använda bär och allt som barnen i fråga tål. Tänk att blöta upptinade bär får marängen att tappa sin form, använd gärna färska bär.

Mjölkproteinallergi

Personer med mjölkproteinallergi kan få en svårt allergichock vid förtäring av något som innehåller mjölkprotein och en allergisk reaktion redan vid t ex hudkontakt med mjölkprotein. Marängtårta går bra, men använd mjölkfri grädde, dvs havregrädde eller annan grädde utan mjölk. Bullar kan man baka om man byter ut mjölken mot havre- eller rismjölk. Nötter och chips går bra, men se till att de är naturella och inte innehåller smakämnen med mjölkprotein som t ex i smaken sour cream. Godiset får inte innehålla mjölkprotein, det finns bl.a i chocklad, kola och nougat.

Glutenintolerans

Det svåra med att undvika gluten är att det blir svårt att baka. Marängtårta går bra och är ofta en favorit hos barnen. Man kan göra en marängsviss, bland maräng och glass med t ex banan och bär. Toppa med chokladsås. Bullar blir lite knöligt att baka utan gluten om man inte är van, men du kan göra havreflarn. Gott och innehåller inte gluten. Som snacks kan du bjuda nötter och chips. Godis kan innehålla gluten, exempelvis finns det gluten i olika sorters lakrits. Snacks som är bakade kan innehålla gluten, läs innehållsförteckningen.

Havreflarn

100 g smör eller margarin
3 dl havregryn (t ex Sempers Rena Havre)
1 ägg
1 1/2 dl socker
1 msk Semper Glutenfri Mix
1 tsk bakpulverSmält fettet och rör ner havregrynen. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner grynblandningen och mixen blandad med bakpulvret. Klicka ut smeten glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 7 minuter. Låt dem svalna något innan de lossas från plåten. Böj dem eventuellt över en kavel.

Nötallergi

Här bör noteras att den som är väldigt allergisk mot nötter tål inte ens att man äter något med nötter i i samma rum. När man bakar eller tillagar mat är det väldigt viktigt att redskapen och arbetsplatsen inte har kommit i kontakt med nötter eller ens spår av nötter t ex nötdamm. En person med nötallergi kan få en svår allergisk chock om denne får i sig något som innehåller nötter. En tårta utan nötter kan man baka utan svårighet då nötter förekommer oftast bara i dekorationen. Det samma gäller för bullar. Godis, köp godiset färdigpackat. I lösgodiset kan det förekomma nötdamm även i godis som inte i sig innehåller nötter. Snacks, bjud på chips samt morot- och gurkstavar.

Äggallergi

Bullar går lätt att baka utan ägg. En del godis innehåller ägg t ex olika typer av skumgodis och kyssar. Som snacks kan du bjuda nötter, chips eller gurk- och morotsstavar. Till sist vill vi påminna om att vara aktsam med att köpa produkter som innehåller azo-färger. Dessa tidigare förbjudna färger förekommer ibland i godis och läsk.

Foto Colourbox

Relaterade artiklar