Äppelsorbet med äppelchips

Frisk dessert med äpple och vanilj.

2 gröna äpplen
3 dl vatten
2,25 dl strösocker
2 krm citronsyra
1/2 vaniljstång
1 msk glukos

Äppelchips:
2 äpplen
florsocker

Skär äpplena i små bitar. Koka upp vatten, socker, citronsyra och en kluven vaniljstång. Lägg i äppelbitarna och koka ur smaken cirka 10 minuter under lock.. Låt lagen kallna helt och sila sedan ifrån äppelbitarna och tag vara på all saften – äppelbitarna ska inte användas vidare.

Skrapa ur kornen ur vaniljstången och rör ner dem ihop med glukos i lagen. Kör i glassmaskin cirka 20 minuter. Lägg över sorbeten i en burk och förvara den i frysen.

Värm ugnen till knappt 100 grader. Skär äpplena i ytterst tunna skivor – en skärmaskin fungerar utmärkt här. Lägg ut skivorna på bakplåtspapper, sikta över rikligt med florsocker och torka äppelskivorna cirka 4 timmar med en liten springa öppen på ugnsluckan. Förvara chipsen torrt. Servera dem med sorbet.

(Glukos finns på apotek och tillsätts för att förhindra att sockret kristalliseras och för att ge bra konsistens åt sorbeten.)

 

Foto Colourbox