Antipastosallad med citronette

Servera gärna citronetten i små dressingsskålar på kanten av salladstallriken.

cirka 1 kg blandade grönsaker till exempel zucchini, paprika, rödlök, sockerärtor, aubergine, skurna i stora bitar
2 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor, halverade
ett par nypor havssalt
200 g blandade salladsblad av till exempel roman, frisé eller krispsallad och gärna färsk spenat, ärtskott eller mangoldskott
1 burk kronärtskockor, avrunna och halverade
cirka 6-8 körsbärstomater, halverade
16 oliver, av god kvalitet
200 g prosciutto eller lufttorkad skinka av valfri sort

1 tsk salt
svartpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de grovskurna grönsakerna med olivolja och vitlök i en rymlig bunke. Häll över blandningen på en ugnsplåt och strö över havssalt. Ugnsstek i cirka 15-20 minuter tills grönsakerna fått fin färg. Ställ åt sidan och låt svalna.
Lägg blandade salladsblad på fyra serveringstallrikar. Placera ut grillade grönsaker, kronärtskockor, tomat och oliver därpå. Toppa med tunna skivor av prosciutto.

Citronette
1 dl färskpressad citronsaft
2,5 dl rapsolja med neutral smak

Blanda samman citronsaft och olja i en skål, smaka av med salt och peppar. Servera i små dressingsskålar på kanten av salladstallriken.

Recept Tobias & Elsa Holmberg Foto Colourbox