Allergen i parfymer upptäcks med nya metoder

Kontaktallergier mot parfymer har ökat i hela västvärlden. Men nu har parfymindustrin äntligen vaknat och vill samarbeta med forskarna, konstaterar kemiforskaren Ulrika Nilsson. Tillsammans med parfymtillverkare vidareutvecklar hon sina analysmetoder för att hitta allergen i till exempel krämer och schampo.

Ulrika Nilsson forskar om parfym och kontaktallergier vid Stockholms universitet. Hon är professor i analytisk kemi och har precis kommit hem från en europeisk konferens där forskare, läkare och representanter från parfymindustrin samlades för att utbyta kunskap. Efter många år av motstånd har parfymtillverkarna nu börjat visa intresse för dessa frågor, berättar hon.
– Ja, det känns jättebra att vår forskning börjar tas på allvar.
I dag är parfym en av de vanligaste orsakerna till kontaktallergi och allergiskt kontakteksem. Och cirka sex procent av Sveriges befolkning är drabbade av doftöverkänslighet som utlöses av parfymdofter eller kemikalier. Ett angeläget område att forska inom med andra ord.

Ändra tillverkningen

De ämnen som Ulrika Nilsson studerar heter hydroperoxider. De bildas när parfymer oxiderar, utsätts för luftens syre, och tillhör de mest kontaktallergena ämnena.
– Vi tar fram kemiska analysmetoder som kan användas för att kartlägga dessa kraftigt allergiframkallande och irriterande hydroperoxider i hudnära produkter. För de individer som är drabbade kan vår forskning öka möjligheten till rätt diagnos och förebyggande åtgärder.
Ulrikas forskargrupp och de stora parfymtillverkarna hjälps nu åt för att komma fram till de bästa metoderna för analys, och för att så småningom kunna kontrollera halterna av hydroperoxider.
– Jag hoppas att vi på sikt ska få en standardisering som parfymindustrin kan använda för att mäta sina produkter och göra förändringar i sin tillverkning.

I schampo och krämer

I ett projekt som fått bidrag från Astma- och Allergiförbundets forskningsfond har forskargruppen bland annat tagit fram två kompletterande metoder för att upptäcka hydroperoxider i parfym och eteriska oljor. De undersöker nu en stor mängd olika parfymer. Samtidigt utvecklas analysverktyg för kosmetiska produkter med fler ingredienser, exempelvis hudkrämer och smink, där det är svårare att få fram hydroperoxiderna.
– För första gången har vi kunnat mäta låga halter hydroperoxid i schampo, och visat att det bildas även i den typen av produkter. Sedan är frågan hur pass viktig den här förekomsten är, om det har nån betydelse vid kontaktallergi.

Rensa i badrumsskåpet

Kanske är det i själva verket så att oxideringen av parfymämnena sker i huden, att det är det som är huvudskälet till kontaktallergin, resonerar Ulrika Nilsson.
– Det behövs verktyg för att mäta både i produkter och på huden. Vi har därför utvecklat en analysmetod för att mäta också på huden, vilket är svårt. Men jag tycker vi har kommit rätt långt.
Metoder som kan upptäcka ämnen som kan ge kontaktallergi behövs både för att skydda konsumenterna från att bli sensibiliserade, det vill säga utveckla allergier, och för att skydda personer som redan har kontaktallergi.
Ett tips från Ulrika är att rensa i badrumsskåpet och slänga gamla parfymer om man vill undvika hydroperoxider.
– När parfymer blir gamla och ändrar färg är det ett tecken på att de oxiderat, och då är de troligen fulla med kontaktallergener.

Text Susanne Rosén Foto Michael Melanson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php