Aktiv Astma – ung företagsidé

Aktiv Astma är ett projektarbete av gymnasieeleverna Hanna och Hanna. Barn med astma och allergier har roligt tillsammans med andra i samma situation och ser att de inte är ensamma om att kämpa med mediciner och speciella behov.

–– Vi fick idén i somras när vi var ungdomsledare på Astma- och Allergiförbundets sommarläger. Barnen ville träffas under året men det finns ingen ungdomsförening här.
De berättar ivrigt och samstämt, Hanna Antonsson och Hanna Widlund. Så har de också varit vänner sedan 10-årsåldern. Nu går båda sista året på Sturegymnasiet i Halmstad.
”Aktiv Astma” är en kombination av projektarbete och kursen småföretagande. De ska starta och genomföra sin verksamhet, dokumentera arbetet och slutligen göra en monter och visa upp sig på mässan för Ung Företagsamhet. Eftersom det också ingår i kursen att avveckla företaget, måste de begränsa sig till tre tillfällen med aktiviteter.
Barnen, som är mellan 9 och 14 år, har fått önska vad de ville göra. Det blev bowling, simning och gympa med biobesök. Och gemensam fika förstås.
Tanken är att det ska vara både fysiska och sociala aktiviteter. Det viktigaste är att barnen har roligt, får gemenskap och kanske nya kompisar, samtidigt som de träffar andra med samma funktionshinder.

Noggranna förberedelser

Aktiviteterna kräver mycket förberedelser så att alla ska kunna vara med. De tar reda på barnens astma och allergier och bakar till fikat själva, så att det blir sådant som alla kan äta. Första gången blev det muffins utan ägg, frukt, nötter eller mandel.
Det gäller också att vara uppmärksam på miljön, exempelvis att kontrollera så att inga jordnötter är framme i bowlinghallen. Och så påminner de om att barnen ska ta sina mediciner innan de börjar anstränga sig.
–– Vi träffas minst en gång i veckan och går igenom vad som måste göras. Det är alltid något, och vi lär oss mer hela tiden, säger Hanna Widlund glatt.
Vi träffas en av de få soliga dagarna denna vinter. Det är idrottsdag och snart ska tjejerna iväg till gymmet.
–– Det är mycket att göra i skolan och svårt att hinna med allt, men detta är jättekul och det är skönt att vara två som peppar varandra, tillägger Hanna Antonsson. Vi har lärt oss massor genom att vi har det fulla ansvaret.
Nu funderar de på lämpliga aktiviteter för gympan, som ska passa just de barn som kommer.

Positiv respons

Om de haft längre tid på sig skulle de antagligen kunnat värva fler barn. Ryktet sprider sig och några nya kommer till varje gång. Nu är det ett tiotal barn på varje träff, ganska lagom för två ledare. Åldersskillnaden är inget problem, de äldre sköter sig mer själva.
–– Vi har fått mycket positiva reaktioner från både barnen som helst skulle vilja fortsätta och från föräldrarna, säger Hanna Widlund. Föräldrarna har förtroende för oss eftersom vi själva har astma och allergier och vet vad det innebär.
Tjejerna känner varandra sedan barndomens astmagymnastik och Astma- och Allergiförbundets sommarläger, som betydde mycket för dem. De berättar om sina engagerade ledare som också var deras förebilder. ”De brann för sitt arbete, tog hand om oss och ville oss väl. Precis som vi gör nu.”
–– Jag tror det är jätteviktigt för barn med funktionshinder att ha förebilder och att träffa andra med samma problem så att man ser att man inte är ensam dem, säger Hanna Widlund. Och Hanna Antonsson fyller i:
–– Det hjälper barnen att våga ta sin medicin inför andra, och säga till att man har särskilda behov.

Viktigt med kompisar som förstår

Båda har astma som präglade uppväxten. Då var det en lättnad att ha varandra och andra kompisar i samma situation. Det tog många år att prova ut mediciner och kunna kontrollera medicineringen.
–– Den processen kanske barnen är i nu, och då behöver de stöd. Att börja om igen med nya mediciner är jobbigt, säger Hanna Antonsson eftertänksamt. Här kan man känna igen sig, det är inte konstigt att ta många mediciner.
Hanna Widlund fortsätter entusiastiskt:
–– Barnen är trygga med oss och tycker om oss. Att märka det är belöningen för oss.
Båda är överens om att det behövs mer ungdomsverksamhet. De är övertygade om att det blir någon slags fortsättning, men hur får framtiden utvisa.

Text Annika Granstedt