Gurksoppa med koriander

Lekande lätta med behaglig mätta -– svalkande soppa för heta sommardagar.

cirka 1 kg gurka
1 knippe färsk koriander
2 vitlöksklyftor
7 dl vatten
2 dl torrt, vitt vin
3 hönsbuljongtärningar
saft av en pressad lime
salt och svartpeppar

Skär den sköljda gurkan på längden och kärna ur med hjälp av en sked.
Tärna gurka, grovhacka koriander och finhacka vitlöken.
Koka upp vatten med vin och buljongtärning och rör om. Tillsätt gurka, koriander och vitlök och sjud soppan i cirka 3 minuter. Ta kastrullen från värmen.
Mixa soppan med hjälp av en stavmixer. Smaka av med limesaft och eventuellt lite salt och svartpeppar. Låt soppan stå i kylen några timmar och dra åt sig smakerna.
Garnera gärna soppan vid servering med gurkbitar, koriander eller annan färsk ört.

Recept Tobias & Elsa Holmberg Foto Colourbox