Fläskrullader med ingefärssås

Ingefärssåsen är en mycket viktig beståndsdel i rätten. Smaklig måltid.

12 tunna skivor skinkstek
12-15 urkärnade katrinplommon
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
några varv på pepparkvarnen
tandpetare
2-3 msk olja till stekning
1 burk rödkål, 400 g
kokt potatis

Finhacka katrinplommon och pressa vitlöksklyftorna. Blanda och fördela blandningen på de tolv skinkskivorna. Salta och peppra. Rulla ihop skivorna och fäst med en tandpetare. Bryn rullarna runt om och stek vidare under lock cirka 10 minuter. Värm rödkålen. Servera med ingefärssåsen, kokt potatis och rödkålen.

Ingefärssås:
2 dl kycklingfond
eller 1/2 hönsbuljongtärning
1 morot (cirka 100 g) kokt utan skal
1 potatis (cirka 100 g), kokt utan skal
3 tsk riven färsk ingefära (cirka 15 g)
1,5 dl olivolja
saft från en halv lime
1,5 kryddmått salt

Mät upp vatten och låt koka upp i en kastrull. Tillsätt kycklingfonden eller lös upp buljongtärningen i det kokande vattnet. Häll buljongen i en mixer tillsammans med den kokta moroten och potatisen samt den rivna ingefäran. Kör till en jämn sås. Tillsätt olivoljan under gång. Om du använder mixerstav, använd ett högt kärl för att undvika skvätt. Smaka av med limejuice och salt.

Tips: Använd benfri fläskkarré eller picnicbog. Om du inte äter fläskkött blir det gott att fylla några lökar med katrinplommonblandningen och steka i ugn, 225 grader i cirka 30-40 minuter.
(Recept ur Sås med olivolja)

 

Foto Colourbox