Så blir julen en fröjd för alla

Under julen sätts ofta våra relationer med nära och kära på prov. Är du dessutom allergisk mot granen, maten eller mosters parfym, kan slitningarna bli extra tydliga. Allergia samtalade med psykolog Liria Ortiz för att få tips om hur alla kan få en fröjdefull jul.

Kanske har din bror en ny flickvän som han gärna vill ska vara med på julafton. Och kanske har den nya flickvännen en hund som är hennes allt och följer varje steg hon tar. Själv är du allergisk mot hundar. Hur ska du säga att hunden inte är välkommen på julafton utan att förstöra stämningen?
– Att förklara varför är nyckeln. Jag skulle säga så här: ”Jag vet att du älskar din hund, men jag kan inte ha den i mitt hem eftersom jag är allergisk, jag får de här besvären”, säger Liria Ortiz, psykolog och psykoterapeut.
Det handlar alltså dels om hur man framför sina önskemål eller krav, men också att vara medveten om att det finns en skillnad mellan de båda.
– Du kan ställa krav på en restaurang eller ett hotell där de har en skyldighet att hantera mat eller miljö på ett visst sätt. Men med en vän eller en släkting är det annorlunda, då får man ha önskemål: ”Vad kul att jag är bjuden till dig över jul. Är det okej att du ber dina gäster att inte ha parfym på sig då eftersom jag är doftöverkänslig?”
Dessutom är det skillnad på att vara bortbjuden och att själv vara värd, anser Liria Ortiz.
– Är man i sitt eget hem kan man ställa krav. Då får gästerna respektera att de kommer hem till någon som är allergisk och att det kan innebära vissa uppoffringar.

Ha en plan B
Om man för fram sina önskemål som just önskemål och dessutom förklarar varför, är de flesta människor villiga att möta ens behov, menar Liria Ortiz. Men ibland kan förstås den man frågar bli irriterad, sucka och tycka att man är jobbig.
– Men det får vara deras problem. Många gånger tror vi att folk kommer att reagera så starkt men jag tror att de flesta kommer att intressera sig för dig och fråga hur det kommer sig att du äter något annat, till exempel. Tycker du att den uppmärksamheten är jobbig kan du alltid ställa en motfråga: ”Vilken fin blus du har, var har du köpt den?” Enkla saker som gör att man börjar prata om något annat.

Att förklara varför är nyckeln

Liria Ortiz förespråkar ändå att ha en plan B när man går bort, för ”värsta scenariot”. Det kan hända att värden glömmer trots att hen lovat att ordna mat som alla tål och uppläggningsbesticken kan hamna i fel skål på julbordet fast du påpekat hur oerhört viktigt det är att de inte blandas.
– Om man är väldigt orolig för en sådan situation tycker jag att man ska se till att skydda sig själv och ta med egen mat. För att kunna njuta, slappna av och ha trevligt. Om värden insisterar på att ordna maten så tacka för omsorgen och säg att du ändå vill ta med eget.
Många har höga förväntningar på julen och en klar bild över hur den ska firas. Inte minst barnen brukar vilja hålla på traditionerna och helgernas attribut, som en riktigt härligt doftande julgran. Men så dyker kanske pappas avlägsna kusin upp som inte tål granen och så står man där på julafton med utkastad gran och besvikna ungar. Hur göra för att alla ska vara glada?
– Leta efter alternativ! Om du säger nej till en sak, säg då ja till ett annat: ”Vet du älskling, vi kan inte ha en riktig julgran i år. Vad tycker du vi ska ha i stället?” Barn är kreativa och förstår mycket mer än vi tror. De kanske vill göra en gran av papper?
– Om man bara får en rimlig förklaring till varför något måste vara på ett visst sätt, så tror jag att, oavsett om man är barn eller vuxen, hittar ett sätt att lösa situationen på.

Gemenskap viktigast
För många handlar julen om gemenskap och att äntligen ha tid att umgås med de som står oss nära. Att då ständigt behöva förklara att man är allergisk och tacka nej till saker, kanske gör att man ibland känner sig utanför. Men ta din plats i gemenskapen även om du inte tål maten.
– Ät något annat, men sitt med vid bordet, gå inte undan. Fundera över hur du vill förhålla dig till situationen och hur du kan få livskvalitet trots att du har de här problemen. Det som ska stå i centrum är att du ska njuta av julen och ha trevligt och då kanske det får bli lite okonventionella lösningar ibland.

Hur kan jag få värden och de andra gästerna att förstå hur allvarligt det kan bli om slevarna på julbordet förväxlas?
Ofta får man bättre gehör för sina behov om man framför dem som önskemål istället för krav, menar psykolog Liria Ortiz. ”Det skulle kännas tryggt för mig om jag får ta mat före de andra” kan vara ett sätt att formulera sig.

Julgranen och hyacinterna ställer till det för mig eftersom de doftar så starkt. Kan jag be värden ta ut granen när jag kommer?
Förklara varför, även om du tycker att du gjort det många gånger tidigare. Och kom ihåg att om de ändå blir sura ligger problemet hos dem. Du kan försöka hjälpa dem genom att föreslå ett alternativ.

Min systers nya flickvän har en hund som hon tar med över allt. Hur säger jag till henne att hunden inte är välkommen på julafton på grund av min pälsdjursallergi? Vill ju inte att det ska bli dålig stämning.
Börja med att tala om hur roligt det ska bli att träffa henne. Förklara sedan hur dålig du blir av hundar och avsluta med något positivt enligt principen plus-minus-plus.

Jag ska bila långt i jul tillsammans med min moster. Hon använder alltid överdrivet mycket parfym trots att hon vet att jag är doftöverkänslig. Bilresan kommer att bli en plåga för mig om hon inte skippar parfymen. Hur får jag henne att göra det?
Påminn henne innan resan. Ofta beror det på tanklöshet när människor inte visar hänsyn. Än en gång; förklara varför. Kanske med tillägget att du tycker hon luktar gott ändå.

Text Louise Cederlöf Foto Helena Halvarsson